Kamuoyunda Kız Çocukları Davası olarak bilinen ve aralarında 15 lise öğrencisinin de bulunduğu 19’u tutuklu 41 kişinin yargılandığı davada karar açıklandı.
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, 11 kişinin tahliyesine karar verirken karaciğer nakli yapılan, Parkinson hastası ev hanımı Aysu Bayram’ın tutukluluğuna karar verdi.
Tutukluluğuna karar verilen 7 kişinin kadın; birinin de erkek olduğu öğrenildi.
ÜÇ KIZIYLA GÖZALTINA ALINMIŞTI
Aysu Bayram davada, yaşları 19, 15 ve 16 olan üç kızıyla birlikte yargılanıyordu. Annesi Aysu Bayram’ın “tutukluluğuna devam” kararını duyan 16 yaşındaki kızı baygınlık geçirdi.
Aysu Bayram’ın İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyan 19 yaşındaki kızı Ayişe Bayram savunmasında, “Annem yok. Okulum açıldı. Ben kardeşlerime yemek yapıyorum, ev temizliyorum, anneme ihtiyacımız var.” demişti.
23 Eylül’de başlayan ilk mahkemeden önce 15 kız çocuğu, avukat olmadan polis karakolunda sorgulandı. Polis, çocukların her adımını aylarca fotoğraflayıp izledi. Savcı, birlikte namaz kılmayı, Kuran okumayı, sosyal etkinlikleri terörle ilişkilendirdi. Hakim, kadınların altın günü yapmasını, doğum günü kutlamasını, çocukların ders çalışmasını silahlı terör örgütü üyeliğiyle bağlantı kurmaya çalıştı. DEMParti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakimin çocuklara sorduğu soruları eleştirdiği için mahkeme salonundan çıkarıldı.
KIZ ÇOCUKLARI DAVASI NEDİR?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla aralarında 15 kız çocuğu ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu 41 kişi, 5 ay süren teknik ve fiziki takipten sonra 7 Mayıs 2024’te gözaltına alındı, 29 kişi tutuklandı.
Üsküdar Çocuk Şube’ye götürülen 15 çocuk, 16 saat boyunca avukatlarıyla görüştürülmedi. Birbirleriyle konuşması dahi yasaklanan çocuklar bir polis memuru tarafından kan kusturmakla tehdit edildi.
Üç ay telefonları dinlenen ve takip edilen öğrenciler, çocuklar ve ebeveynleri hakkında “120 terör eylemi” tespit edildiği iddia edildi.
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 Temmuz 2024’te kabul edilen iddianamede “Akören Kamp Evi Sonrası – Marmara Park AVM – Bowling Programı”, “R.B. G.’nin, N.E.’nin ve A.G.’nin Evine Gitmesi” terör eylemi olarak yazıldı.
Savcı çocukları, öğrenci evinde kalmak, bovling oynamaya gitmek, Marmara AVM-Perla Vista AVM’de buluşmak, Yemek Sepeti’nden sipariş vermek, sinemaya gitmek, parkta buluşup piknik yapmak, yurt dışı gezisi organize etmekle suçladı. Savcının temel iddiası, üniversite öğrencisi 12 genç kızın İstanbul’daki 4 farklı evde gönüllü olarak İngilizce dersi ve dini dersler vermesi, ebeveynlerin de çocuklarını bu aktivitelere göndermesine dayanıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***