İsrail’in Güney Lübnan’a saldırması ve yüzlerce Lübnanlı’nın ölümünün ardından bölgeyi terkeden yüzbinlerce insan gittikleri yerlerde aşırı kalabalık evler ve fahiş kiralarla karşılaşıyor. Yerinden edilen insanlar geçici evler bulmakta zorlanıyor.
Euronews’in haberine göre; İsrail bombardımanından kaçan birçok insan, evleri diğer aileler ile paylaşırken sayısız ev sahibi de durumu lehlerine çevirmekten çekinmiyor. Kendi evlerini arkada bırakıp kaçmak zorunda bırakılan insanlar yeni gittikleri yerlerde ev sahiplerinin fahiş kiralar talep etmesi ve ağır koşullar dayatması ile karşılaştı. Bazı durumlarda ev sahiplerinin bir yıllık kirayı peşin istediği dahi belirtilirken bombardımandan kaçan insanların birçoğu evlerini paylaşmak ve kalabalık ile mücadele etmek durumunda kaldı.
İsrail’in vurduğu yerler arasında bulunan Güney Lübnan’da da bazı ailelerin bölgeyi terk etmek istediği ancak yüksek kiralara güçleri yetmediği için tehlike altındaki bölgelerde yaşamaya devam ettikleri belirtildi.
Lübnan Emlakçılar Birliği Başkanı Walid Moussa Euronews’e yaptığı açıklamada, çatışmalardan kaçan insanları kişisel maddi çıkarlar için sömürmek her ne kadar doğru görünmese de Lübnan yasalarının mülk sahiplerinin uygun gördükleri fiyatları belirlemelerine izin verdiğini söyledi. Musa ayrıca bazı mülk sahiplerinin, savaşın uzaması halinde yeni kiracıların kira ödeyemeyeceği endişesiyle evlerini kiraya vermeyi reddettiğini ve bazılarının da evlerini kiralamak isteyenlerin İsrail askeri hedefleri olabileceğinden korktuğunu belirtti. Musa, savaş gibi istisnai durumlar için ev sahiplerinin kira gaspı yapmasını engelleyecek bir yasa çıkarılması gerekitğini sözlerine ekledi.
Yaşanan fahiş fiyat artışının sadece ev kiraları ile sınırlı olmadığı ayrıca yatak, yorgan ve yastık gibi diğer temel ihtiyaçlar için de fiyatların önemli ölçüde arttığı ve evlerini terk etmek zorunda kalan insanların istismar edildiği ifade edildi.
Artan fiyatların ardından birçok yerinden edilen insanın ev kiralamak yerine aşırı kalabalık barınaklara sığınmak zorunda kaldığı ve barınaklardaki yerinden edilenlerin sayısının 50 bini geçtiği aktarıldı.
Diğer yandan birçok vatandaşın da yerinden edilen Lübnanlılara yardım etmek için bağış topladığı ve zor durumda olanların bebek sütü, çocuk bezi, ilaç, gıda, giysi, hijyen malzemeleri ve kadın hijyen ürünleri de dahil olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılamak içni mücadele ettiği belirtildi. Ayrıca birçok okul, üniversite, kilise ve cami kapılarını yerinden edilmiş insanlara açtı.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***