Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin yumuşaması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “darbeci” Sisi dediği, Mısır Cumhurbaşkanı bir anda “kardeşim”e evrildi. Hükümetin Mısır’da 3 Temmuz 2013’de gerçekleşen “askeri darbeyi” Dışişleri Bakanlığı kayıtlarında sildiği, yerine “askeri müdahale” yazarak yumuşattığı ortaya çıktı. Gazeteci Ertuğrul Özkök, “2013 yıllarından sonra Dışişleri ve devlet diline ‘askeri darbe’ olarak giren, seçim meydanlarında, Rabia işareti eşliğinde defalarca kanlı darbe olarak nitelenen 3 Temmuz darbesi, bir önceki sayfada ‘askeri müdahaleye’ indirgenmiş, bu sayfada da ‘Yönetime son verilme’ noktasına getirilerek, adeta Türk devletinin gözünde ve resmi dilinde meşrulaştırılmış” dedi.
Erdoğan’ın Mısır’ı 14 Şubat 2024 günü ziyaret ettiğini anımsatan Özkök, “Yani ‘Sevgililer Günü’nde…’ Acaba diyorum ‘Askeri darbe’ kelimesi Dışişleri lügatından ve resmi sitesinden o Sevgililer Günü mü çıkarıldı” sorusunu yöneltti.
Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde dolaşırken çok şaşırtıcı bir değişikliği fark ettiğini belirten Özkök, şunları aktardı
“Dışişleri internet sitesinin açılış sayfasında ‘bölgeler’ diye bir sayfa var. Bunlardan biri “Orta Doğu ve Kuzey Afrika…” İşte o sayfada Mısır’a ayrılan yazıları okudum. Çukurambar’a göre Mısır’ın siyasi görünümü nasıl? Bunlardan ikisi benim açımdan özellikle önemliydi. Biri “Türkiye-Mısır siyasi ilişkileri.” Öteki “Mısır’ın siyasi görünümü…” “İşte benim açımdan en ilginç sayfa” dedim kendi kendime. Özellikle de 3 Temmuz 2013 askeri darbesini nasıl görüyor? Dışişleri Bakanlığımız Mısır’ın şu anki rejimini nasıl görüyor? Nasıl gördüğünü sayfadan aynen aktarıyorum: ‘Ülkemiz 25 Ocak 2011 ‘ Tahrir Devrimi’ sonrasındaki demokratik siyasi dönüşümü desteklemiştir. Cumhurbaşkanı Mursi’nin iktidarda olduğu bir yıl zarfında Mısır’la ilişkilerde ilave gelişmeler kaydedilmiştir…’
Önce şunu bir kenara kaydedelim. Tahrir meydanı olayı bir ‘devrim’ hareketi olarak niteleniyor ve destekleniyor. Asıl önemlisi Bakanlık’ın, bundan sonraki gelişmelere bakışı… Bizim bildiğimiz ondan sonra geçen bir yılın sonunda ne oldu? Aynı Tahrir Meydanı’nda bu defa Mursi’ye karşı ayaklanmalar başladı. Bakanlığın metninde bununla ilgili herhangi bir ifade yok. Orada olmayan cümleyi ben yazayım. Seçimle gelen Mursi, 2013 yılında askeri bir ‘Darbe’ ile devrildi. Yerine bir general olan Sisi geçti. Dışişleri internet sitesinin aynı sayfasında bu olay geçtiğimiz yıllarda ‘askeri darbe’ olarak niteleniyordu. Dün bu sayfaya girdiğinde karşıma çıkan cümle ise şuydu: “2012 seçimleriyle iktidara gelen Cumhurbaşkanı Mohamed Mursi’nin yönetimine 3 Temmuz 2013’de askeri müdahaleyle son verilmiştir.“ Fark ettiniz mi… Türkiye’de miting meydanlarında Rabia işareti ile lanetlenen ‘askeri darbe’ adeta masumlaştırılmış ve bir “askeri müdahale” düzeyine indirgenmiş. Bir anlamda bizdeki 12 Mart gibi bir şeye yani…”
‘DARBE KELİMESİ SEVGİLİLER GÜNÜNDE Mİ ÇIKARILDI?’
Bununla bitmediğini belirten Özkök, şöyle devam etti:
“Bir sayfa ilerde ise askeri müdahale, görevden uzaklaştırmaya iniyor. Aynı Dışişleri sitesinin bir sonraki “Türkiye-Mısır siyasi ilişkileri” adlı sayfasında ise aynı 3 Temmuz darbesi ile ilgili şu ifadeyi okuyoruz: “23 Temmuz 2013’de Cumhurbaşkanı Mursi yönetimine ‘son verilmesinin’ ardından….” 2013 yıllarından sonra Dışişleri ve devlet diline “askeri darbe” olarak giren, seçim meydanlarında, Rabia işareti eşliğinde defalarca kanlı darbe olarak nitelenen 3 Temmuz darbesi, bir önceki sayfada “askeri müdahaleye” indirgenmiş, bu sayfada da “Yönetime son verilme” noktasına getirilerek, adeta Türk devletinin gözünde ve resmi dilinde “meşrulaştırılmış…” Geriye dönüp düşündüm. Acaba darbe kelimesi Dışişleri sözlüğünden ne zaman çıkarıldı. Ben bulamadım. Bulamayınca da olsa olsa yöntemiyle yürüdüm… İki ülke arasındaki ilişkiler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır’ı resmen ziyareti ile düzelmeye başladı. Erdoğan Mısır’ı 14 Şubat 2024 günü ziyaret etti. Yani “Sevgililer Günü’nde…” Acaba diyorum “Askeri darbe” kelimesi Dışişleri lügatından ve resmi sitesinden o Sevgililer Günü” mü çıkarıldı… Veya daha önce MİT Müsteşarı ve üst düzey bürokratların ziyaretleri sırasında mı…”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***