Türkiye’nin Rusya ve Çin’in de içerisinde yer aldığı BRICS’e üyelik başvurusu yaptığı yönünde gelen iddialar tartışmalara neden oldu. Rusya’nın duyurduğu ancak henüz hükümet tarafından resmen kabul edilmeyen BRICS üyelik başvurusuyla ilgili konuşan Dış Politika Analisti Aydın Sezer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın BRICS konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu belirtti.
Aydın Sezer, “Mehmet Şimşek’in rasyonel ekonomi politikası izlediği düşünülürse, bu politikanın temel ayağı Batı’yla, özellikle ABD, İngiltere ve finansal kuruluşlarla sıcak ilişkiyi gerektiriyor. Bu doğrultuda Türkiye’nin BRICS gibi oluşumlarla flört etmesi biraz ters düşüyor. Bu iki süreç birlikte yürütülemez. BRICS’le flört ediyorsanız Batı’dan kopmanız, Batı ile ilişkilerde ısrarcıysanız BRICS’e yöneliminizi ötelemeniz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Karar‘a konuşan Sezer, hükümetin BRICS başvurusuna dair belirsiz tutumuna dikkat çekti ve Mehmet Şimşek’in Batı odaklı politikalarının ve Hakan Fidan’ın BRICS’e ilgisinin Türkiye’nin uluslararası alandaki duruşunu olumsuz etkilediğini düşündüğünü söyledi.
Sezer, Mehmet Şimşek, geçtiğimiz ay İngiltere’de Chatham House’da yaptığı konuşmada BRICS gibi oluşumlarla ilgili görüşünü net bir şekilde ortaya koydu; Hakan Fidan’ın görüşü ise tam tersiydi. Bu durum, hükümetin iç sorunu haline geldi” dedi.
‘BAKANLIK HABERİ BLOOMBERG’DEN ÖĞRENDİ’
Sezer şöyle devam etti:
“Bloomberg’e Türkiye’nin üyelik başvurusu yaptığına dair haber düştüğünde, bu bilginin arka planını araştırmaya başladım. Dışişleri yetkililerinden görüş talep ettik fakat olumlu bir dönüş olmadı. Çünkü bakanlık da bu haberi Bloomberg’ten öğrendi.
İki gün önce bir tweet attım ve dedim ki, ‘Eğer Bloomberg’in haberi doğruysa bakanlık neden habersiz?’ Bu süre zarfında bakanlıktan ya da İletişim Başkanlığı’ndan herhangi bir açıklama gelmedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise yuvarlak ifadeler kullandı, ‘Somutlaşırsa duyuracağız’ dedi. Peki, başvuru mu somutlaşacak, yoksa kabul edilirse mi duyuracaklar?
Şimşek’in Chatham House’daki konuşması ve hükümetin BRICS üyelik başvurusu sabote ediliyor. Hem ABD ile ortak tatbikat yapıyoruz, hem de BRICS üyeliği gündemiyle ortaya çıkıyoruz. Bu durum, hükümetin içindeki taban tabana zıt perspektifleri gün yüzüne çıkarıyor. Uluslararası alanda bu fark ediliyor ve ülkeye zarar veriyor. Bu durum, Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinden sorumlu Dışişleri Bakanı Şimşek’in tutumunu ortaya koyuyor. Hükümet içinde uyumsuz bir görüntü var ve bu, Türkiye’nin dış politikasına zarar veriyor.”
BRICS NEDİR?
BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harflerinden oluşuyor. Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını amaçlıyor. BRICS 1 Ocak 2024’te Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de katılımıyla genişledi. Böylelikle, örgütün yeni adının “BRICS+” olacağı düşünülüyor. Grubun bünyesindeki ülkelerin toplam nüfusu 3,5 milyar olup, bu dünya nüfusunun yüzde 45’ine tekabül ediyor. BRICS ülkelerinin ekonomilerinin toplam büyüklüğü 28,5 trilyon dolar. Bu oran dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 28’ine denk geliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***