Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu için New York’a hareket etti. Birçok dünya lideriyle bir araya gelecek Erdoğan, ABD Başkanı Biden’la planlanmış görüşmesi olmadığını söyledi. Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Haris’le görüşme isteği yönündeki haberler doğrulanmış değil
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na ve BM tarafından düzenlenecek “Geleceğin Zirvesi”ne katılmak üzere bugün ABD’nin New York kentine hareket etti.
Genel kurul marjında birçok devlet ve hükümet başkanı ile biraraya gelecek Erdoğan, 23-25 Eylül tarihlerinde aynı kentte düzenlenecek 15. Türkiye Yatırım Konferansı’nda da ABD iş dünyasından temsilcilerle buluşacak.
Erdoğan’a New York seyahatinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın da eşlik edecek.
Erdoğan: “Sayın Biden ile henüz planladığımız bir ikili görüşmemiz yok”
New York’a uçmadan önce İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine ABD Başkanı Joe Biden’la henüz takvimlendirilmiş bir görüşme olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak için ajandamız dolu dolu gidiyoruz. Orada sadece Biden değil, birçok dünya lideri olacak. Ana gündemimiz Birleşmiş Milletler’in Genel Kurulu ve oradaki temaslar. Fakat, tabii Biden veya daha başka sürpriz görüşmeler nerede, nasıl olur bunların hepsini oradaki gelişmelerle ele alacağız. Gerek Türkevi’nde, gerek Birleşmiş Milletler binasında yoğun bir görüşme trafiğimiz olacak. Katılacağımız toplantılar planlanmış durumda. Bu trafik içerisinde Sayın Biden ile henüz planladığımız bir ikili görüşmemiz yok. Ancak çeşitli vesilelerle bir araya gelebiliriz, geleceğiz” dedi.
New York merkezli Bloomberg haber ajansı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı ve başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin Başkan Adayı Kamala Harris’le görüşme talep ettiğini yazdı ancak Türk makamları bu iddiayı henüz doğrulamadı.
Erdoğan, “İsrail hükümeti bir nevi Nazi imha kamplarına çevirdiği Gazze’deki 2 milyonu aşkın insanı bombalarla ve açlıkla katlediyor”
Erdoğan’ın BM temasları çerçevesinde en önemli gündem maddesi “Gazze’deki soykırım ve İsrail’in saldırgan politikalarına karşı atılabilecek ortak adımlar” olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan genel kurulun ilk günü yapacağı konuşmada da bu konuya değineceğini dile getirdi.
Erdoğan, “İsrail hükümeti bir nevi Nazi imha kamplarına çevirdiği Gazze’deki 2 milyonu aşkın insanı ya bombalarla ya da açlık ve susuzlukla katlediyor. Neredeyse bir yıldır devam eden bu zulmün sona ermesi, kalıcı ateşkesin tesisi ve insani yardımların engelsiz akışı için hepimize, tüm dünyaya, özellikle Birleşmiş Milletlere önemli görevler düşüyor. Ziyaretimizde bunları bir kez daha muhataplarımıza hatırlatacağız” diye konuştu.
“Lübnan’a yönelik son günlerde yapılan saldırılar, İsrail yönetiminin savaşı bölgeye yayma planlarına dair endişelerimizi haklı çıkardı”
Aylardır İsrail’in durdurulmaması halinde bölgesel bir savaş çıkartabileceği yönündeki düşüncelerini dünya liderleriyle paylaştığını hatırlatan Erdoğan, İsrail’in geçtiğimiz hafta Lübnan’da ağırlıklı olarak Hizbullah liderlerini hedef alan ‘siber saldırıyla’ Türkiye’nin endişelerini teyit ettiğine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı, “İlk günden beri İsrail’in hedefinin sadece Gazze olmadığını söylemiştim. Lübnan’a yönelik son günlerde yapılan saldırılar, İsrail yönetiminin savaşı bölgeye yayma planlarına dair endişelerimizi haklı çıkardı. Netanyahu ve şebekesi radikal siyonist ideolojilerini hayata geçirmek için her türlü provokasyona, her türlü tahrike başvurmaktadır. İsrail bir kez daha maalesef devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi saldırılar düzenliyor. Özellikle bu dijital saldırıları şu anda devreye almış olması bunun çok açık net ifadesidir. İsrail bu saldırıyla sivil hassasiyetlerinin bulunmadığını kendi bu nefret edici emellerine ulaşmak için de her yolu deneyebileceğini açık ve ortaya koymuştur. Şu anda bölge açıklanamayacak derecede büyük bir krizle karşı karşıya” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Erdoğan yıllar sonra Suriye liderinden Esed değil Esad olarak söz etti: “Görüşme irademizi de ortaya koyduk, karşı taraftan cevap bekliyoruz”
Erdoğan, saldırılar sonrası Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile yaptığı görüşmede mevkidaşının kendisine “Neler yapabilirsiniz, nasıl destek verebilirsiniz” dediğini aktardı.
Cumhurbaşkanı, bir gazetecinin “Suriye’yle temas konusunda hangi aşamadayız? Yakında bir görüşme olabilir mi?” şeklindeki sorusuna verdiği yanıtta uzun zamandır Beşar “Esed” diye seslendiği Suriye liderinden Beşar Esad olarak bahsetti ve Suriye ile yeni bir dönemin başlaması gerektiğini söyledi.
Erdoğan, “Suriye’deki gerilimin artık sona ermesi gerektiğini, oradaki istikrarsızlığın başta terör örgütleri olmak üzere, tabii İsrail’in bir devlet terörü estirdiğini çok açık net ortaya koyacağız. Bu gerginliğin sona ermesi, Suriye topraklarının tamamında huzur ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye’nin birlikte atabileceği adımlar, Şam yönetimini muhaliflerin bir süredir Suriye’de çatışmasızlığın sağladığını görüyoruz. Bu durum kalıcı çözüm için etkin bir kapı aralamak adına elverişli bir ortam sağlıyor. Suriye dışında milyonlarca insan vatanlarına dönmek için bekliyor. Biz bu konuda çağrımızı yaptık. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz” dedi.