Barış Özlü – T24 Ankara
Emniyet Genel Müdürlüğü’nce ülke genelinde silah kaçakçılığı ve ruhsatsız silah yakalamalarına yönelik operasyonlarda son bir yılda 90 binden fazla kaçak ve ruhsatsız silah ele geçirildi. “Mercek” adı verilen operasyonlar zincirinde gözaltına alınan şüphelilerin sayısı 100 bini aştı. Operasyonlarda ilk sırayı Türkiye’nin en çok suç işlenen kenti İstanbul aldı. İstanbul’da 3 bine yakın kaçak ve ruhsatsız silah yakalanırken, 4 bin civarında şüpheli gözaltına alındı. Ruhsatsız ve kaçak silah yakalamalarında Adana ikinci sırada, İzmir üçüncü sırada yer aldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, silahlı şiddet olaylarına karşın Haziran 2023’ten beri silah kaçakçılarına düzenlediği operasyonlarda ruhsatsız tabanca, ruhsatsız av tüfeği, kuru sıkıdan çevrilmiş tabanca, uzun namlulu tüfek içeren toplam 90 bin 676 silah ele geçirildi.
Kamuoyuna yansıdığı biçimiyle; Kocaeli’nde bir yolcunun istediği durakta inemediği için şoförle tartışması sonrasında, şoförün oğlu tarafından pompalı tüfekle saldırıya uğraması, İstanbul Bahçelievler Hastanesi’nin acil servisinde meydana gelen silahlı saldırı, Aksaray’da balkonun altında sohbet eden gençlere yönelik silahlı saldırı ve Hopa’da ağaç kesimini engellemek isteyenlere ateş açılması gibi olaylar, ateşli silahlarla gerçekleştirilen olaylarda öne çıkanlar arasında yer aldı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın göreve gelmesiyle birlikte başlatılan ve “Mercek” adı verilen operasyonlarda silah kaçakçılığı ve ruhsatsız silah kullanımı olaylarına adı karışan 101 bin 821 şüpheli gözaltına alındı.
Açıklanan verilere göre; polis birimlerince en fazla yakalama İstanbul’da yaşandı. Türkiye’nin en kalabalık kentinde 2 bin 966 kaçak ve ruhsatsız silah ele geçirildi.
Sıralamada, Adana bin 63 silahla ikinci oldu. İzmir’de ise bin 27 adet silah ele geçirildi.
Yerlikaya’nın açıkladığı rakamlar dikkat çekici
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın kişisel sosyal medya hesabından düzenli olarak yaptığı bilgilendirmeler ışığında kaçak ve ruhsatsız silahlara yönelik operasyonları sonuçları ana hatlarıyla şöyle:
- İstanbul’da 2 bin 966 silah, 3 bin 834 şüpheli,
- Adana’da bin 63 silah, bin 266 şüpheli,
- İzmir’de bin 27 silah, bin 310 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
64 bin 327 ruhsatsız tabanca, 17 bin 574 ruhsatsız av tüfeği, 6 bin 825 kuru sıkıdan çevrilmiş tabanca ve bin 950 uzun namlulu silah olmak üzere toplam 90 bin 676 silah ele geçirildi. Aynı zamanda toplamda 101 bin 821 şüpheli hakkında adli işlem gerçekleştirildi.
Umut Vakfı: 36 milyon kaçak silah var
Bu arada operasyonlarda ele geçirilen kaçak ve ruhsatsız silah sayısının, Umut Vakfı’nın açıkladığı sayının çok altında olduğu ortaya çıktı.
Umut Vakfı’nın 2023 verilerine göre, Türkiye’de 4 milyon ruhsatlı silah varken, bunun 9 katı kadar ruhsatsız silah bulunuyor. Toplam 36 milyona yakın kaçak silah olduğu tahmin ediliyor.
Silaha erişim kolaylaştı, internet üzerinden, elden veya kargo teslimat yapılıyor
Türkiye’nin dört bir yanında artan silahlı şiddet eylemleri, ruhsatsız silahlara erişimin kolaylaşmasıyla bağlantılı. İnternet üzerinden, Telegram gibi platformlardaki kapalı sohbet grupları aracılığıyla, basit bir silah satışı aramasıyla kolayca ruhsatsız silahlara ulaşılabiliyor.
Bu tür platformlar, kullanıcıların mesajlarını şifrelediği için gizli iletişime dolayısıyla yasadışı ticarete olanak sağlıyor. Silahların ücretleri, türlerine göre 7 bin – 120 bin lira aralığında değişiyor. Teslimat, güvenlik sebebiyle referans aracılığıyla bulunulan şehre göre elden veya kargo ile yapılıyor.
Ruhsatsız silah taşımanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapisRuhsatsız veya kaçak silahlara erişim ve kullanımla ilgili adli yaptırımlar, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Kanunu’na göre gerçekleşiyor. Yürürlükteki mevzuata göre, suçun tanınması için taşıma, bulundurma veya satın alma hareketlerinden birisinin yapılması yeterli. Kanuna göre, suçu işlediği iddiasıyla haklarında adli işlem başlatılan kişi ya da kişiler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezası ile yargılanıyor. |