İhtiyaç ve tüketici kredileri son aylarda düşmeye başladı. Merkez Bankası verilerine göre 12 Temmuz’da yüzde 77.90 olan ihtiyaç kredisi faizleri, 6 Eylül’de yüzde 71.65’e geriledi. 2 ayda 6.25 puan düşüş gösteren ihtiyaç kredisi faizlerinde yaşanan düşüşün nedeni nedir?
Milliyet.com.tr’ye konuşan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram son dönemde düşüşe geçen faizlerle ilgili “Bankaların ellerinde likidite fazlalığı olmasından kaynaklı kredi faizleri düşüş gösteriyor diyebiliriz” diyerek konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla birlikte asıl amaç yurt dışından portföy akımının Türkiye’ye gelmesiydi. Faizler hızlı bir şekilde artırıldı. Hızlı artışla birlikte piyasa içerisindeki likidite fazlası ve azlığına dayalı olarak kredi faizleri çeşitlilik gösterdi. Yüzde 86’ları bularak tarihi zirveyi gören ihtiyaç kredileri şu anda yüzde 71 seviyelerine geriledi.”
Kredi faizleri neden geriledi?
“Şu anda piyasada oluşan likidite fazlalığına bakacak olursak, yabancı kaynak girişi, portföy girişi fazla olduğu için bu portföy girişlerinde yabancı paradan TL’ye dönüldüğü için piyasada bir likidite fazlası var. Bankaların ellerinde likidite fazlalığı olmasından kaynaklı kredi faizleri düşüş gösteriyor diyebiliriz.”
Faizlerde düşüş sürer mi?
“Fed’in faiz indirmeye başlamasıyla birlikte Türkiye’ye fon girişleri olacaktır. Yüksek faizden yararlanmak isteyen yabancı yatırımcılar Türkiye’ye giriş yapacaktır. Bu durum likidite fazlası oluşturarak bu paraların daha düşük maliyetle vatandaşın kullanımına sunulacağını söyleyebiliriz. O nedenle ilerleyen süreçte kredi faizlerinde düşüş bekliyorum.”