İZMİR – Gazeteci-yazar Apê Musa katledilişinin 32’nci yıl dönümünde İzmir’de düzenlenen söyleşiyle anıldı.
Gazeteci-yazar Musa Anter (Apê Musa) katledilişinin 32’nci yıl dönümünde Jinart Sanat Evi Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiyle anıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü gazeteci Mazlum Vesek yaparken, İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, Musa Anter’in kızı Rahşan Anter ve Şair Vejdin Çiçek konuşmacı olarak katıldı.
‘APE MUSA’YI UNUTTURMAYACAĞIZ’
Özgür basın şehitleri adına yapılan saygı duruşunun ardından başlayan söyleşide ilk olarak söz alan Akın Birdal, insanların unutulduğu zaman öldüğünü belirterek, “Bize düşen onları ölümsüz kılmak. Unutmamak ve unutturmamak. Apê Musa ve tüm özgür basın şehitlerini unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi. Birdal, Türkiye’de devrimci, muhalif, Kürt olmanın ve bu kimlikler için mücadele vermenin zorlu olduğuna dikkat çekerek, bu kimliklere sahip çıkanların katledildiklerini anımsattı.
SUİKAST ÇAĞRISINA TEPKİ
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin suikastler ve katliamlar tarihi olduğunu dile getiren Birdal, Türkiye’de aynı aklın suikast çağrıları yapmaya devam ettiğini aktardı. Birdal, “Şimdi de güncel olması nedeniyle söylüyorum. Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, TV’lerde açık açık Kürt siyasetçi Bafel Talabani’nin katledilmesi için suikast çağrısı yapıyor. Bu topraklarda o kadar acı yaşanmış, bedel ödenmiş. Ama hala bir Kürt siyasetçiye suikast ile katledilmesi isteniliyor” diye belirtti.
Apê Musa ile 1992 yılında Mem û Zin filminin galasında tanıştığını söyleyen Birdal, “Ape Musa gazeteci, yazar ve aydın biri olarak aynı zamanda bir barış savunucuydu. Mücadelesi bizimle yaşayacak” diye konuştu.
‘BABAMI ÇOCUKLARINIZA ANLATIN’
Rahşan Anter de babasının sevenleri tarafından her yerde anıldığını söyleyerek, teşekkürlerini sundu. 75 yaşında olduğunu vurgulayan Anter, “Babam da benim yaşlarımda katledildi. Ben de yolcuyum. Elimi size veriyorum. Babamı unutmayın, unutturmayın. Babamı yalnız bırakmayın. Size vasiyetimdir. Babamı her zaman, her yerde anın. Çocuklarınıza anlatarak unutturmayın” diye belirtti. Anter, konuşmasının devamında babasına dair anılarını anlattı.
Şair Vejdin Çiçek ise Anter’e dair yazdığı şiirleri okudu.
Söyleşi yapılan soru cevap bölümüyle son buldu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***