HASAN CÜCÜK | HABER ANALİZ
Şenol Güneş 11 yıl aradan sonra yeniden Trabzonspor’a döndü. Şehrin evladı olarak 5. kez bordo-mavililerle buluşan tecrübeli isimden beklenti elbette şampiyonluk. Türk futbolunun efsane isimlerinden biri olan Güneş, futbolculuk kariyerinde yaşadığı şampiyonlukları teknik adamlığa taşımada zorlandı. Eşofmanlarını giydikten sonra şampiyonluk için uzun yıllar bekledi. Doğduğu ve efsane olduğu şehrin takımında değil, en büyük rakipleri olan İstanbul’un 3 büyüklerinden Beşiktaş’ta yıllarca peşinden koştuğu şampiyonluğa ulaştı. 2019’dan sonra kariyerinde hızlı bir düşüş yaşayan Şenol Hoca, Trabzonspor’da ya meydan okuyacak ya da kariyerini başarız bir denemeyle sonlandıracak.
Şenol Güneş’in yolu Trabzonspor’la kesiştiğinde, Karadeniz fırtınasından emareler yoktu. 2. Lig’de mücadele eden Trabzonspor’a 1972 yılında imza atan Güneş’in kariyeri Akçabat Sebatspor altyapısında başlamış, ardından Trabzonspor’la devam etmişti. A Takıma geçme yılında ise yeniden futbola başladığı Akçabat Sebatspor’a dönmüştü. İki yıl aradan sonra yeniden Trabzonspor’a gelen Şenol Güneş, kariyerine son noktayı koyana kadar ayrılmadı.
15 yıl bordo-mavilerin kalesini koruyan Şenol Güneş, Anadolu ihtilalini gerçekleştiren kadronun temel taşlarındandı. 1976-84 arasında yaşanan 6 şampiyonluğu kupalarla süsledi. Eldivenlerini çıkarıp eşofmanlarını giydiğinde adresi yine yuvası Trabzonspor, görevi yardımcı antrönörlüktü. Ancak daha vedasının ertesi yılında kendini takımın teknik patronu olarak buldu.
17 yıl süren futbolculuk kariyeri Trabzon sınırları içinde geçti. Teknik adamlığının ikinci yılında ilk kez şehrinden ayrıldı. Boluspor’la başlayan ‘gurbet’ süreci İstanbulspor’la devam etti. Yuvası Trabzonspor’da her teknik adam değişikliğinde gözlerin çevrildiği ilk isim oldu. Doğal olarak bir ayağı hep Trabzon’daydı. Antalyaspor, Sakaryaspor ardından Milli Takım Güneş’in durakları oldu. Milli takım düzeyindeki en büyük başarımız olan 2002 Dünya Kupası üçüncülüğünde Şenol Güneş’in imzası vardı.
5. kez Trabzonspor’da göreve gelen Şenol Hoca, iki kez şampiyonluğun kıyısından dönmüştü. 1995-96 ve 2010-11 sezonunda Fenerbahçe’ye geçildi. Karadeniz ekibiyle iki şer kez Türkiye Kupası ve Süper Kupa sevinci yaşadı. Çok arzuladığı lig şampiyonluğa 2015’te imza attığı Beşiktaş’la ulaştı. İki yıl üst üste siyah-beyazlı ekibi şampiyon yaptı.
2019’da siyah-beyazlılara veda eden Güneş, peş peşe iki büyük hataya imza attı. Önce Milli Takım ardından Beşiktaş’la. Emekli olma yerine kariyerine devam eden Güneş, A Milli Takımı EURO 2020’ye taşımasına karşılık, turnuvada sıfır çekti. İstifa etmeyi seçmeyen Güneş, Uluslar Ligi’nde alınan başarısız skorlarla görevine son verildi. Milli Takım sonrası bir yıl boşta kalan Güneş ikinci hataya imza atıp Beşiktaş’a tekrar döndü. Sezona kötü başlayan Beşiktaş’ı toparladı. Ancak şampiyonluk için nefesi çoktan tükenmişti. Şampiyonluk hedefiyle başlanan 2022-23 sezonunun ilk haftalarında alınan başarısız sonuçlar Şenol Hoca’nın sonunu getirdi.
Şenol Hoca’nın büyük hatası, adını efsaneleştiren Beşiktaş ve Milli Takıma yeniden dönmesiydi. Beklentilerin yüksekliğinin farkında olmalıydı. Efsane olarak hatırlanmak varken, gönderilmesine sevinçle karşılandı. Almanların efsane teknik adamlarından Ottar Hitzfeld’in, “Bir teknik adamın en büyük hatası başarılı olduğu takıma ikinci kez gelmesidir.” sözü Şenol Güneş için gerçeğe dönüşüyordu.
Yaklaşık bir yıldır işsiz olan Şenol Güneş, 72 yaşında 5. kez Trabzonspor’a imza attı. Oynadığı iki maçtan da beraberlikle ayrılan Trabzonspor, Avrupa’dan erken elenince Abdullah Avcı ile yolları ayırmıştı. En güçlü aday olarak Alanyaspor’u çalıştıran Fatih Tekke adı öne çıkmasına karşılık, ‘gizli bir el’ devreye girip Tekke’yi ekarte etti. Geriye tek ve doğal aday olarak Güneş kaldı.
Elazığspor yenilgisinin ardından 27 Ocak 2013 tarihinde bordo-mavili takımdaki görevinden ayrılan Güneş, yaklaşık 12 yıl sonra tekrar eski takımında görev yapacak. Güneş’in 4. döneminde 113 lig maçına çıkan bordo-mavililer, 57 galibiyet, 32 beraberlik, 24 mağlubiyet alırken 1 Türkiye Kupası ve 1 Süper Kupayı müzesine götürdü. Karadeniz ekibinde 4. döneminde 4 sezon takımın başında yer alan Güneş’in ayrılışından sonra 14 teknik adam bordo-mavili ekipte görev yaptı.
Şenol Güneş, Türk futbolunda hakkının teslim edilmediği isimlerin başında gelir. Arkasında güçlü bir basın lobisi olmadığı için hep ikinci planda kaldı. Sadece Beşiktaş’la şampiyonluk yaşamasına karşılık, muaddilleri Fatih Terim ve Mustafa Denizli’den daha çok Türk futboluna katkı verdi. Burak Yılmaz, Selçuk İnan, Engin Baytar, Egemen Korkmaz, Onur Kıvrak, Fatih Tekke, Olcan Adın, Ozan Tufan, Volkan Şen, Cenk Tosun ve Oğuzhan Özyakup; Şenol Güneş’le ya yeniden yıldızlaştı ya da yıldızlık yolunda ilk adımlarını attı. Güneş, hazırdan yeme yerine sönmeye yüz tutmuş isimleri parlattı. Bu konuda yanına yazılacak ikinci bir isim bulunmuyor.
Şenol Hoca, 5. Trabzonspor döneminde bir zamanlar teknik direktörlüğünü yaptığı eski öğrencilerine rakip olacak. Fatih Tekke (Alanyaspor), Burak Yılmaz (Kayserispor) ve Selçuk İnan (Gaziantep FK) Şenol Hoca’nın rahle-i tedrisinden geçerken yıldızlaşmışlardı. Şimdi hocalarına karşı saha kenarında rakip olacaklar.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***