İzlemek için:
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın gayri resmi toplantısına davet edildi. Gidecek gibi görünüyor. Toplantıdan bir şey bekliyor muyum? Beklemiyorum, çünkü hükumet Avrupa Birliği normlarını yerine getirmeme konusunda kararlı. Onlar da zaten bunu biliyorlar ama “davet etmiş olduk” demeye getiriyorlar.
İkinci önemli konu, Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin Türkiye ziyareti. 4 Eylül’de gerçekleşecek. Şimdi, Sisi ile neden aramızı düzeltmek istiyoruz? Bu, Doğu Akdeniz’deki deniz bölgelerinin paylaşımıyla ilgili. Biliyorsunuz, Mısır ve Yunanistan bir anlaşma yaptı. Biz de Libya ile anlaşma yaptık. Aslında her iki anlaşma da devletler hukuku bakımından geçerli değil. Çünkü anlaşmalar birbirini kesiyor ve taraflar arasında anlaşma olmadan deniz hukuku sözleşmesine göre bunların hukuki geçerliliği yok.
Gelelim Hizbullah ve İsrail roket savaşına. Şimdi, iş beklenenin ötesine geçebilir. Yani bu tür harplerde böyle tehlikeler var. İsrail başarılı olduğunu söylüyor, Hizbullah da başarılı olduğunu iddia ediyor. Şunu söyleyeyim, İsrail’in Hizbullah’a saldırısı Batı’da, Gazze’deki duruma göre daha anlayışla karşılanıyor. Bunun sebebi, Hizbullah’ın İran destekli olması.
Hindistan Cumhurbaşkanı Modi, Avrupa’da bir seyahate çıktı. İki amacı olduğunu düşünüyorum: Birincisi, Hindistan’ın uluslararası planda önemli bir devlet olduğunu göstermek; ikincisi ise Hindistan’ın Rusya ile ilişkileri çok belirgin olduğundan, Ukrayna’nın gönlünü kazanmak.
Ukrayna-Rusya meselesinde ilginç bir durum var. Ukrayna, güneyden Rusya’nın öz topraklarına, yani işgal ettiği topraklara değil, işgal etmediği topraklara giriyor. Diğer yandan, kuzeyden de ilerliyor. Amaç nedir? Benim görüşüme göre, Ukrayna’nın bu harbi Rusya topraklarına taşımak istemesi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa Rusya’nın topraklarına böyle bir giriş oldu. Herhalde müzakereler olursa ve Amerikan seçimlerinden sonra olacaksa, Zelenski, girdiği topraklar karşılığında Rusya’nın işgal ettiği topraklarla değiş tokuş yapmak istiyor izlenimi veriyor bana.
Sudan pek ilgilendiğimiz bir konu değil ama Sudan’da çok ciddi bir açlık söz konusu. Yani Gazze’dekinden daha kötü. Amerika ve Suudi Arabistan’ın girişimleriyle Sudan’daki iki tarafı görüştürdüler. Bir ateşkes anlaşmasına varılmadı ancak insani yardım konusunda isyan eden grup buna izin vereceğini söyledi ve yardım gitmeye başladı.
Durum bu. Yani, korkunç bir durum; İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Bosna Savaşı’nı bir kenara bırakırsak, iki önemli savaş devam ediyor ve insanlık bunlara hiçbir şey yapamıyor. Ukrayna-Rusya savaşını durdurmak belki daha zor, ama Orta Doğu’daki duruma Amerika’nın el koyması lazım. Ancak Amerika seçim döneminde Biden topal ördek vaziyetinde. Zaten Netanyahu topal ördek olmasa da dinlemiyordu. Tatsız bir durum. İklim değişikliği, bütün ağırlığıyla dünyanın üstüne çökmüş durumda.
Valla, söyleyeceklerim bunlar. Tatlı bir şey söyleyemiyorum. Kusura bakmayın efendim. İyi hafta diliyorum.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***