UNESCO, üç yıllık Taliban yönetiminde 1,4 milyon kız çocuğunun ortaöğretime erişiminin engellediğini açıkladı.
Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden bu yana geçen 3 yıllık sürede ülkedeki “eğitim alanında yirmi yıllık istikrarlı ilerlemenin” ortadan kaldırıldığı belirtilirken ilkokul düzeyinde “giderek artan okul terk oranının” ise ülkede “çocuk işçiliğinin ve erken yaşta evliliğin artması” tehdidini doğurduğunu belirtti.
UNESCO; Afganistan’da en az 1,4 milyon kız çocuğunun, Taliban’ın 2021’de iktidara gelmesinden bu yana ortaöğretime erişimden mahrum bırakıldığını bildirirken ilköğretime erişimin de ciddi bir şekilde düştüğünü ve 1,1 milyon daha az kız ve erkek çocuğun okula gittiğini açıkladı. Üniversiteye giden öğrencisi sayısının da 2021’den bu yana yüzde 53 oranında azaldığı ifade edildi.
Yapılan açıklamada “UNESCO, giderek artan bu okulu bırakma oranının, çocuk işçiliğinde ve erken yaşta evliliklerde artışa yol açabilecek zararlı sonuçlarından endişe duymaktadır. Sadece üç yıl içinde, fiili yetkililer Afganistan’da eğitim alanında yirmi yıldır kaydedilen istikrarlı ilerlemeyi neredeyse yok ettiler ve şimdi bütün bir neslin geleceği tehlikede.” denildi.
BM ajansı UNESCO’ya göre, şu anda yaklaşık 2,5 milyon kız çocuğu eğitim hakkından mahrum durumda ve bu da okul çağındaki Afgan kız çocuklarının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. Afganistan, dünyada kız çocuklarının ve kadınların ortaokul ve üniversitelere gitmesini engelleyen tek ülke olarak dikkat çekiyor.
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay uluslararası toplumu okulların ve üniversitelerin Afgan kız çocuklarına ve kadınlarına koşulsuz olarak yeniden açılmasını sağlamak üzere seferber olmaya çağırdı. UNESCO, “Sonuç olarak, ülke hızla yüksek vasıflı işler için eğitilmiş mezun sıkıntısıyla karşı karşıya kalacak ve bu da kalkınma sorunlarını daha da kötüleştirecektir” dedi.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***