Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin Salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanmasının ardından, Türkiye’nin “Çelik Kubbe” adını verdiği füze savunma sistemini geliştirmeyi planladığı açıklandı.
İletişim Başkanlığı’nın X üzerinden yaptığı açıklamaya göre, toplantıda Türk savunma sanayiinin çeşitli projeleri ve gelecekteki faaliyetleri üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.
İletişim Başkanlığı Çelik Kubbe projesinin de toplantı kapsamında ele alındığını belirtti.
Başkanlık “yerli ve milli” olarak geliştirilen projenin, katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışması, ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin etmek üzere hazırlandığını kaydetti.
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, toplantı sonrası alınan kararlar için “Şüphesiz alınan önemli kararlardan bir tanesi de sistemler sistemi olarak ifade ettiğimiz Çelik Kubbe sistemi” ifadesini kullandı.
Görgün, Çelik Kubbe’nin Aselsan, Roketsan, Tübitak Sage ve MKE gibi savunma sanayii şirketleri tarafından ortaklaşa geliştirileceğini söyledi.
TRT Haber’de yayınlanan bir habere göre, Çelik Kubbe’nin, Türk hava sahasını kapsayan ve “en alttan en yükseğe”, kısa ve uzun menzilli tehditlere yanıt verebilecek katmanlı bir güvenlik şemsiyesi olması amaçlanıyor.
Haberde projenin büyük bir kısmını Aselsan’ın üstleneceği belirtildi. Habere göre, projenin ne zaman tamamlanacağı henüz net değil.
Savunma Sanayii Başkanlığı, proje hakkında irtibata geçen AFP’ye daha fazla ayrıntı vermedi.
Türkiye, özellikle insansız hava araçları alanında son dönemde önemli bir savunma ihracatçısı haline gelirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sektörün en büyük destekçilerinden biri.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün uluslararası silah transferlerine ilişkin Mart’ta yayımladığı rapora göre, Türkiye, silah satışını yüzde 100’ü aşan oranla artırarak dünyanın en büyük 11’inci silah ihracatçısı konumuna geldi.
Rapora göre Türkiye, en fazla silahı yüzde 15 ile Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE), yüzde 13 ile Katar’a ve yüzde 11 ile Pakistan’a sattı. BAE, Bahreyn ve Bangladeş’in en çok silah satın aldığı ikinci ülke Türkiye oldu. Türkiye’nin silah ihracat pazarındaki payı 1,6 oldu.
Bu haberde AFP’den yararlanılmıştır.