İZMİR – Enflasyon ve hayat pahalılığına tepki gösteren TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Irgat, gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesini istedi.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 3’üncü Bölge Temsilciliği tarafından yüksek enflasyon ve hayat pahalılığına ilişkin İzmir’de bulunan temsilcilik binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya İzmir’in yanı sıra, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli ve Uşak’tan sendika temsilcileri ve sendika üyesi işçiler de katıldı.
Açıklamayı yapan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Irgat, hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon altında ezilen işçi ve emeklilerin vergi adaletsizliği ile karşı karşıya kaldığını vurguladı. Yüksek kiralar sebebiyle sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda kalındığını belirten Irgat, “Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye, her gün zam gelmeye devam ediyor. Geçen ay elektrik fiyatına, bu ay da doğalgaza yüzde 38 zam geldi. Eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hâl aldı. Analar, babalar ‘Çocuğumuzu okula nasıl göndereceğiz’ diyor. Yılbaşından günümüze kadar iğneden ipliğe her şeyin fiyatı 2 katına çıkarken işçinin emeklinin, yoksulun geliri yerinde saydı” diye belirtti.
TASARRUF TEDBİRLERİNE TEPKİ
Gerçek enflasyon oranları açıklanmadığı sürece gelir adaleti eşitsizliğinin artacağına işaret eden Irgat, “Enflasyonun yükselmesinde hiçbir sorumluluğu olmayan isçilerin enflasyonu düşürmek için de fedakârlık etmesi beklenmemelidir. Bu nedenle Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’yle, çalışanın servis ve diğer haklarının kaldırılması kabul edilemez” dedi.
‘VERGİLER AZALTILSIN’
Gelir vergi oranının bütün işçiler için yüzde 15’de sabitlenmesi gerektiğini dile getiren Irgat, şöyle konuştu: “Ücretliler için düzenlenen gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 2024 yılı için 110 bin TL olarak belirlenmiştir. Geçmiş, yıllarda yılın son aylarına kadar ikinci vergi dilimine girmeyen birçok isçi, günümüzde, Mart ayında ikinci vergi dilimine girmektedir. Yılda bir buçuk aylık ücretini vergi olarak ödemektedir. Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş¸ yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. İşçilerin hem kaynaktan kesilen doğrudan vergi hem de harcamalar yoluyla dolaylı vergi ödemektedir. İşçiler üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır” şeklinde konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***