ANKARA – Açıkladığı enflasyon verileriyle eleştirilerin odağında olan TÜİK, “Dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından birisi” olduğunu iddia etti.
Enflasyon verileriyle tepkilerin odağında olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yazılı açıklama yayınladı. TÜİK’in, kullandığı hesaplama yöntemleriyle “dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından birisi” olduğunu iddia etti. Açıklamada, TÜFE sepetinin açıklanmama gerekçesi ise “bazı çevrelerin yaptığı hesaplamaların manipülasyon aracı olarak kullanılması” olarak ifade edildi.
‘BAŞLIKLAR CIMBIZLANDI’ İDDİASI
Açıklamada, “Bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir” denildi.
Açıklamada, yayınlanan enflasyon verileri hakkında gerçeklerle bağdaşmayan değerlendirmeler olduğu iddia edildi. TÜFE sepetindeki değişim oranlarının her ay 12 ana harcama grubu, 43 harcama grubu, 90 alt harcama grubu ve 143 temel başlık düzeyinde yayımlandığı kaydedilen açıklamada, “Kurumumuz tarafından temel başlık düzeyinde endeks değişimleri uluslararası beklentilere en uygun biçimde kamuoyu ile paylaşılmaktadır” denildi.
Açıklamada, “TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir” denildi.
TÜİK TARTIŞMALARIN ODAĞINDA
Tartışmalı enflasyon verileri ile gündemden düşmeyen TÜİK, son yıllarda en çok eleştirilen ve güvenilmeyen kurumlar arasında yer alıyor. TÜİK’in, TÜFE hesaplaması için kullandığı maddelerin fiyatları iki yıldan daha uzun süredir açıklanmıyor. TÜİK, yalnızca baz aldığı fiyatları değil, maddelerin sepet ağırlıklarını da gizli tutuyor.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***