14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçildiği halde cezaevinden tahliye edilmeyen Can Atalay’ın durumu uzun zamandır siyasetin önemli gündem maddelerinden biri.
Geçtiğimiz hafta TİP, CHP, DEM Parti, EMEP, Saadet Partisi ve DEVA Partisi’nden milletvekilleri ortak bir dilekçeyle TBMM Genel Sekreterliği’ne başvurarak, 30 Temmuz’da tatile giren Meclis’te 16 Ağustos’ta Can Atalay hakkında genel görüşme yapılmasını talep etti.
Genel sekterliğin bu talebi TBMM Başkanlığı’na ilettiği, başkanlığın da 16 Ağustos Cuma günü saat 15.00’te toplantı için hazırlıkların yapılması talimatını verdiği öğrenildi.
Henüz ne TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş imzasıyla milletvekillerine resmi bir davet yazısı gönderildi, ne de TBMM Başkanlığı’na ait bir sosyal medya hesabından Can Atalay hakkında yapılacak oturum için bir duyuru yapıldı.
Oysa Başkanlık, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın katılımıyla 15 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü toplantı için sosyal medya hesaplarında paylaşımında bulunmuştu.
Prof. Kaboğlu: “Meclis Başkanlığı anayasaya saygı göstermiş olsaydı Can Atalay, çoktan parlamentoda olurdu”
Geçtiğimiz dönem İstanbul milletvekili olarak görev yapan Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un gecikmiş bir sorumluluğunu yerine getirerek, Can Atalay’ın milletvekilliğinin önünü açması gerektiğini söyledi.
VOA Türkçe’nin konuştuğu Profesör Kaboğlu, “Bakın Meclis Başkanlığı bugüne kadar anayasaya saygı göstermiş olsaydı Can Atalay çoktan parlamentoda olurdu. Şimdi yapılması gereken Anayasa Mahkemesi’nin Atalay hakkında verdiği kararın Meclis’te okutulması. Bu yapılınca Atalay derhal tahliye edilmeyecek ama TBMM bu yönde bir irade ortaya koyarsa bu tavır Adalet Bakanlığı’nı etkileyecek. Adalet Bakanlığı yeşil ışık yakarsa infaz hakimliği de bundan etkilenecek. Ve tahliye işlemini yapacaktır. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un bu çağrısını pozitif okumak doğru değil. Bunu yapmak zorundaydı. Bugüne kadar hep kaçak yaklaşımı oldu. Bu hafta gerçek yüzünü göreceğiz. Tekrar edeyim Can Atalay’ın hukuken, anayasaya göre tahliye edilmesi gerekir” dedi.
Can Atalay toplantısına MHP katılmayacak, AK Parti’nin değerlendirme süreci devam ediyor
Milliyetçi Hareket Partisi, TBMM Başkanlığı’nın çağrısından önce, muhalefet partilerinin dilekçeyle başvurduğu 9 Ağustos günü, genel görüşmeye katılmayacağını açıkladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi ise henüz resmi tutumunu ortaya koymuş değil.
Dün merkez yönetim kurulu toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Meclis Başkanımızın bir çağrısı var. AK Parti olarak bugün akşam ve yarın toplanıp değerlendireceğiz. Değerlendirmenin sonunda tutumumuzu sizlerle paylaşacağım” dedi.
Neden Can Atalay için genel görüşme talep edildi?
Can Atalay için genel görüşme talebine neden olan Anayasa Mahkemesi kararı, 22 Şubat 2024’te verildi.
Yüksek mahkemenin Özgür Özel, Burcu Köksal, Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır ile birlikte 125 milletvekilinin başvurusu hakkındaki gerekçeli kararı 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlandı.
Gerekçeli kararda da Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay aleyhinde 3 Ocak’ta verdiği karar ile bu kararın 30 Ocak’ta TBMM Genel Kurulu’nda okutulmasının yok hükmünde olduğu, tüm bunların iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.
Bunun üzerine muhalefet partilerine mensup milletvekilleri Can Atalay’ın Meclis’e dönmesi için yeni bir talepte bulundu.
Meclis 16 Ağustos’ta nasıl toplanacak ve o gün neler olabilir?
Can Atalay toplantısı hakkında birçok senaryo var.
15 Ağustos’ta Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın katılacağı olağanüstü toplantıda genel kurulu yönetmesi beklenen Numan Kurtulmuş, bir sonraki toplantının 16 Ağustos’ta yapılacağını söyleyerek oturumu kapatabilir.
Böyle bir durumda toplantı yeter sayısı aranmayacak.
Eğer bu tür bir durum gerçekleşmezse o gün genel görüşmenin başlayabilmesi için 200 milletvekilinin hazır bulunması gerekiyor.
Can Atalay için genel görüşme başvurusunda bulunan partilerin parlamentoda 229 milletvekili var. Dilekçede imzası olmayan İyi Parti’nin de sözlü olarak TİP yetkililerine, 16 Ağustos’ta katılım sağlayacağını söylediği biliniyor.
Eğer bir son dakika sürprizi olmazsa Cuma günü genel kurulun açılmasında bir engel olmadığı görülüyor.
Ancak şu an için TBMM Başkanlığı’nın Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını, genel kurulda okunması için gündeme alınıp alınmadığı bilinmiyor.
Eğer bu karar genel kurulda okunursa, Can Atalay derhal tahliye edilmese bile milletvekilliği yeniden tescil edilmiş olacak ve özlük haklarına kavuşacak.