Türkiye Büyük Millet Meclisi, gelecek hafta iki gün üst üste olağanüstü toplanacak.
15 Ağustos’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın katılımıyla Filistin meselesi ve Gazze’de yaşananları olağanüstü toplantıda konuşacak olan milletvekilleri, bugün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yaptığı çağrıyla, 16 Ağustos’ta Can Atalay için olağanüstü toplantıda biraraya gelecek.
Türkiye İşçi Partisi, CHP, DEM Parti, Deva Partisi, EMEP, Saadet Partisi olağanüstü toplantıya katılma kararı alırken AK Parti’nin Cumhur İttifakı’ndaki ortağı Moplantıda olmayacağını duyurdu.
Can Atalay’ın milletvekilliği 30 Ocak’ta düşürüldü
Gezi davası sanıklarından Can Atalay, 14 Mayıs 2023’te yapılan seçimlerde, Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmişti. Atalay’ın ismi Meclis kütüğüne yazılmış ve Anayasa Mahkemesi (AYM) Atalay lehine karar almıştı. Ancak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM kararına itiraz eden kararı 30 Ocak 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda okunarak Atalay’ın milletvekilliği düşürülmüştü.
Önceki gün VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, görüştükleri siyasi partilerle, toplantının 14 Ağustos’ta yapılmasında mutabakat sağladıklarını söylemişti.
Tarih tartışmasında partilerle Meclis Başkanı arasındaki anlaşmazlığı Can Atalay’ın tutumu çözdü
Ancak dün TİP milletvekilleri Erkan Baş, Sera Kadıgil ve Ahmet Şık’la görüşen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay ile ilgili toplantının Filistin meselesinin konuşulacağı olağanüstü toplantıdan sonra yapılmasını önerdi.
Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan Can Atalay da “Filistin’deki soykırım ve katliamların önünü kapatmayalım” telkininde bulununca bugün Türkiye Büyük Millet Başkanlığı’na yapılan “genel görüşme önerisi” başvurusuna 16 Ağustos tarihi yazıldı.
Başvuruda ilk isim olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel görünürken CHP, DEM Parti, Saadet Partisi grup başkanvekilleriyle TİP, Deva Partisi ve EMEP’ten milletvekillerinin de imzası bulunuyor.
Başvuru sonrası CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin ortak basın açıklaması yaptı.
Ahmet Şık: “Tartıştığımız şey Can Atalay’ın vekil olup olmadığı değil Türkiye’ye hukuk ve demokrasi normlarının egemen olup olmayacağıdır”
Başvuran partilerle TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş arasında tarih konusunda başta anlaşmazlık olduğunu söyleyen Ahmet Şık, Can Atalay’ın tercihiyle bu sorunun çözüldüğünü söyledi.
TİP İstanbul milletvekili, “Bizim tutumuz Meclis’in 14 Ağustos’ta açılmasına dönüktü. Numan Bey 16’sının uygun olacağını söyledi. Burada bir tartışmaya girmek istemedik. Can Atalay’ın önerisi ve yaklaşımıyla, 15 Ağustos’ta Meclis Filistin özel oturum için toplanacak. Mahmud Abbas buraya geldiğinde Filistin’de yaşanan soykırımın, katliamın önünü kapatacak bunu gölgeleyecek herhangi bir tartışma açılmaması için, sadece Filistin konusunun dünya ve Türkiye gündemine taşınması için 16 Ağustos’a karar kıldık. Tartıştığımız şey Can Atalay’ın vekil olup olmadığı değil Türkiye’ye hukuk ve demokrasi normlarının egemen olup olmayacağıdır” dedi.
Günaydın AYM’yi de eleştirdi: “Türkiye’nin nasıl adeta planlanmış hukuk kumpası ile karşı karşıya bulunduğunun çok açık göstergesidir”
Silivri’de tutulan Can Atalay’ın milletvekilliğinin gasp edildiğini söyleyen CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Yargıtay’ın Meclis’e parmak sallayarak Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini sağladığını, CHP’nin başvurusu üzerine bu uygulamayı “yok hükmünde” bulan AYM kararının gerekçeli kararını da geciktirdiğini ifade etti.
CHP’nin başvurusu sonucu, Atalay lehine verilen gerekçeli kararla ilgili olarak da CHP Grup Başkanvekili, “AYM kararının yayımlanması için neden 5,5 ay beklendi ve TBMM’nin kapanmasından hemen sonra, 1 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de bu karar yayımlandı. Bu bile Türkiye’nin nasıl adeta planlanmış hukuk kumpası ile karşı karşıya bulunduğunun çok açık göstergesidir. Hukuk, Can Atalay’ın vekilliğinin 14 Mayıs’tan beri düşürülmediğini, devam ettiğini söylüyor. Bu görüşme TBMM Başkanı açısından bir takdir yetkisi değil, bağlı yetkidir” dedi.
Günaydın, “Bu görüşmenin sonucunda da umuyoruz ki hukuka uygun davranılır. Bu mesele yalnızca bir milletvekilliği meselesi olmaktan çıkmış adeta Türkiye’nin demokratik düzeninin ve anayasal çerçevesinin ihlal edildiği bir noktaya getirilmiştir. Bu ayıbın Türkiye’nin üzerinden derhal kaldırılması gerekmektedir” diye konuştu.
Saadet Partili Kaya: “Son zamanlarda ülke yönetiminde Anayasa’yı görmezden gelen bir yönetimle karşı karşıyayız”
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, yeni anayasa tartışmalarının bu koşullarda uygun olmadığını belirterek “Son zamanlarda ülke yönetiminde Anayasa’yı görmezden gelen, adeta ülkeyi anayasasızlaştırmaya doğru iten bir yönetimle karşı karşıyayız. Hukukta rasyonel politikalara dönmek için 16 Ağustos’u bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.
Kaya, “Türkiye, bu ve benzeri antidemokratik süreçleri yaşadı, zaman zamanda geride bıraktı. Ben inanıyorum ki bugünleri de geride bırakacak. Tarihte kim bu süreçte hukuktan ve demokrasiden yana kim ise otoriteden yana elbette bunu da tarihe not düşecek” değerlendirmesini yaptı.
İYİ Parti milletvekilleri de genel görüşmeye katılacak
TBMM’de 16 Ağustos’ta genel görüşme olması için Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un çağrıda bulunması yeterli değil.
O gün, TBMM İç Tüzüğü’ne göre 200 milletvekilinin genel kurulda hazır bulunması gerekiyor.
Başvuruda imzası bulunan CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi, TİP ve EMEP’in milletvekili sayısı iç tüzükte belirtilen sayıyı aşıyor.
Buna ek olarak VOA Türkçe, dilekçede imzası bulunmayan İYİ Parti’nin milletvekillerinin de 16 Ağustos’ta genel kurulda olacağı bilgisini edindi.
MHP’nin yanıtı olumsuz: “Anayasa Mahkemesi kendisini süper temyiz mahkemesi olarak görmektedir”
Milliyetçi Hareket Partisi ise olağanüstü çağrıya olumsuz yanıt verdi.
MHP Genel Başkan Yardımcı Semih Yalçın “vatan haini” olarak tanımladığı Can Atalay hakkında, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı Meclis’e ve yüksek yargıya parmak sallama olarak niteledi ve “maksatlı ve kötü niyetli olağanüstü toplantı çağrısına” itibar etmeyeceklerini duyurdu.
MHP, Can Atalay için olağanüstü toplantı çağrısına neden olan kararın Anayasa Mahkemesi’nin yetki aşımı olduğu iddiasından vazgeçmiş değil.
Bugün X hesabından açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, kesinleşmiş bir mahkeme kararının TBMM’ye bildirilmesi ile düşen milletvekilliğini Anayasa Mahkemesi’nin denetleme yetkisi olmadığı savını yineledi.
Yıldız, “Yargıtay, adli yargı ilk derece mahkemeleri tarafından verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Anayasa Mahkemesi kendisini süper temyiz mahkemesi olarak görmektedir. Bazı kararlarıyla hukuki denetim sınırlarını aşmaktadır. Anayasa içeriğinin yorum yoluyla değiştirilmesi durumunda anayasa hazırlamanın da bir anlamı kalmayacaktır. Anayasa Mahkemesi’nin hukuk kuralı koyma konusunda teorik olarak demokratik meşruiyeti yoktur. Hakimler kürsüden yasa yapamaz, yasama yetkisinin kullanılmasına ortak olamaz bu yetki milletin seçilmiş temsilcilerine aittir. Gerisi lafügüzaftır” ifadelerini kullandı.