ANKARA – Niğde Belediyesi’nin hayvanların öldürülmesinin önünü açan yasanın Meclis’ten geçmesinden 7 ay önce köpek katliamına başladığı ve yaşayan köpek sayısının 800’den 30’a düştüğü belirtildi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Agirî Milletvekili Necla Demir, sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan “7527 Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un” yürürlüğe girmesinin ardından Niğde Belediyesi tarafından köpeklerin katledilmesine ilişkin Meclis Başkanlığınsa soru önergesi verdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, yasa tasarısının muhalefetin itirazlarına rağmen Meclis’e dayatılarak yasallaştırıldığına dikkat çeken Demir, yasa henüz komisyon aşamasındayken sokak köpeklerine yönelik işkence ve kötü muamele olaylarının arttığını hatırlattı. Tasarının yasallaşmasının ardından sokak köpeklerine halihazırda uygulanan işkence ve kötü muamele olaylarının daha da arttığı ifade edilen önergede, AKP yönetiminde bulunan Niğde Belediyesi’nin uyguladığı toplu katliam görüntülerine işaret edildi.
‘BARINAKTAKİ HAYVAN SATISI 7 AY İÇERİSİNDE 30’A DÜŞTÜ’
Niğde’de yaşayan hayvan severler tarafından yaklaşık 7 aydır sokak köpeklerinin bizzat belediye tarafından enjeksiyonla katledildiği yönündeki iddiaların, Niğkum Bölgesi’ndeki hayvan mezarlığı ve muhtelif arazilerde açılan büyük çukurların içerisine atılan ölü köpeklerin olduğu görüntülerle güçlendiği aktarılan önergede, “Akabinde, hayvan severler tarafından barınakta ve mahallelerde bakımı yapılan köpeklerin bir anda ortadan kaybolduğu ve bu köpeklerin belediye tarafından açılan çukurlara öldürülerek atıldığına ilişkin görüntüler ortaya çıkmıştır. Tanık beyanlarına göre, belediyeye ait barınakta 700-800 civarında köpek yaşarken bu sayı 7 ay içerisinde otuza düşmüştür. Niğde Belediyesi insanlık utancını tescilleyen bu görüntü ve uygulamaları ‘Kanuna ve vicdana uygundur’ diyerek savunmuştur” ifadeleri kullanıldı.
‘HAYVAN KATLİAMININ YASAL ZEMİNİ’
Önergenin devamında, “Niğde Belediyesinin söz konusu pratiği bir kez daha göstermiştir ki, söz konusu katliam yasasıyla yıllardır aşı, kısırlaştırma, tedavi yapmayan, doğru düzgün bir yaptırıma tabi tutulup denetlenmeyen belediyelerin sorumluluktan kurtulmak için toplu bir şekilde köpekleri öldürerek hayvan katliamı yapılabilmesinin yasal zemini oluşturulmuştur” denildi.
Önergede Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle şu sorulara yer verildi:
“*Kamuoyunda katliam yasası olarak adlandırılan 7527 sayılı yasa değişikliği 2 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girmesine rağmen Niğde’de katliamın 7 aydır başladığına ilişkin iddialara dair bir açıklama yapacak mısınız?
*Niğde Belediyesi bünyesinde 2023’te ve günümüz itibariyle barındırılan sokak köpeği sayısı nedir? Geçen yıl 800 civarında olduğu söylenen köpek sayısının 7 ay içerisinde otuza düştüğü yönündeki iddialar doğru mudur?
*Niğde Belediyesi’nin barınak köpeklerini katletme sırasında görevlendirilen iki barınak çalışanı hakkında şikâyette bulunmasının gerekçesi nedir?
*Niğde Belediyesi tarafından katledilen köpekler hangi yöntemlerle öldürülmüştür? Öldürme sırasında zehirli enjeksiyon kullanıldığı doğru mudur? Doğruysa katliamda kullanılan enjeksiyon/ zehir hangi şirkete, kimlere aittir? Ölüm enjeksiyonlarının ihalesi hangi şirkete verilmiştir?
*Niğde Belediyesi tarafından sokak köpeklerine yönelik yapılan katliamın yasal dayanağı nedir? Yapılan son yasal değişikliğe de aykırı bir şekilde sokak köpeklerini katleden Niğde Belediyesine yönelik herhangi bir soruşturma veya inceleme başlatılmış mıdır?
*Söz konusu yasanın tasarı aşamasından yasalaşmasına kadar olan süreçte iktidarınız tarafından yaratılan şiddet dili ve kültürünün sokak köpeklerine yönelik işkence ve kötü muamele uygulamalarını artıran sonuçları olacağını ön göremediniz mi?
*Niğde Belediyesinde olduğu gibi yaşanacak yeni keyfi ve hukuksuz katliamların önünü almak için önlem almayı düşünüyor musunuz?”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***