Indranil MUKHERJEE / AFP
Bangladeş’in 2006 Nobel Barış Ödülü sahibi yeni geçici lideri Muhammed Yunus, göreve gelmesinden bu yana yaptığı ilk önemli siyasi konuşmada ülkesinin topraklarındaki Rohingya mültecilere “destek olmaya devam edeceğini” söyledi.
Öğrenci hareketleri sonucunda Ağustos ayı başında ülkeyi terk eden eski Başbakan Şeyh Hasina’nın yerine gelen Bangladeş’in geçici lideri ekonomist Muhammed Yunus, 18 Ağustos Pazar günü yaptığı ilk önemli konuşmasında, topraklarındaki 1 milyon Rohingya mültecilerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Bangladeş’teki Rohingya mültecilerin çoğu, şu anda Birleşmiş Milletler tarafından soykırım nedeniyle soruşturulan Myanmar (Burma) ordusunun zulmünden kaçmak için 2017 yılında Bangladeş’e sığınmıştı. Arakan bölgesinde yoğun olarak yaşayan Rohingyalar Müslüman olmaları nedeniyle, Myanmar’daki radikaller tarafından soykırıma uğruyor.
Uluslararası topluma da çağrı yapan 84 yaşındaki Yunus, “Rohingyalar lehine insani yardım operasyonları için ve nihayetinde ülkelerine, Burma’ya, güvenlik içinde, onurlu bir şekilde ve hakları tam olarak güvence altına alınmış olarak dönmeleri için uluslararası toplumun sürekli çabalarına ihtiyacımız var” dedi.
Yunus, tekstil sektörünün öneminin altını çizdi
Yunus konuşmasında Bangladeş için hayati önem taşıyan tekstil endüstrisini de savundu. Bangladeş’in yılda 55 milyar doları bulan ihracatının yüzde 85’ini 3 bin 500 fabrika gerçekleştiriyor.
Bazı tedarikçiler, eski Başbakan’ın on beş yıl ülkenin başında kaldıktan sonra devrilmesine yol açan protestolar ve sivil huzursuzluk sırasında Bangladeş’ten uzaklaştı.
Mikrokredinin mucidi Muhammed Yunus, “Kilit bir oyuncu olduğumuz küresel hazır giyim tedarik zincirini bozmaya yönelik hiçbir girişime müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***