Güneybatı İzlanda’daki bir yanardağ Aralık ayından bu yana altıncı kez patlayarak lav püskürttü. Volkanik patlama sonucunda adada 3,9 km uzunluğunda bir çatlak oluştu.
İzlanda, volkanik patlamalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Son yıllarda yanardağların patlama aralığı sıklaşırken, ülkenin güneybatısındaki Rejkyanes yarımasasında bulunan bir yanardağ bu yıl 6’ncı kez patladı.
Ülke nüfusunun yüzde 8’ine tekabül eden 30 bin kişiye ev sahipliği yapan Reykjanes yarımadasındaki en son patlama, 24 gün boyunca lav püskürdükten sonra 22 Haziran’da durmuştu.
Yarımadada 2021 yılından bu yana, 800 yıldır uykuda olan jeolojik sistemlerin yeniden faaliyete geçmesinin ardından dokuz patlama meydana geldi.
İzlanda’nın ulusal havaalanı ve hava seyrüsefer hizmeti sağlayıcısı Isavia, devam eden patlamaya rağmen İzlanda’ya ve İzlanda’dan uçuşların normal şekilde gerçekleştiğini söyledi.
Bilim insanları Reykjanes yarımadasının on yıllar hatta yüzyıllar boyunca tekrarlanan olaylarla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarırken, patlamalar yaklaşık 400 bin nüfuslu ada ülkesinin karşı karşıya olduğu zorlukları gösteriyor.
İzlanda, 33 aktif yanardağ sistemi ile AVrupa’da en fazla yanardağa ev sahipliği yapan ülke konumunda bulunuyor. İzlanda, Avrasya ve Kuzey Amerika tektonik plakalarını ayıran okyanus tabanındaki Orta Atlantik Sırtı’nın üzerinde yer alıyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***