Anayasan Mahkemesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), Instagram’a erişim engeli getirdiği gün, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edebilecek bazı yetkilerini iptal ettiğini duyurdu. AYM, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yayınladığı kararın paylaşımını bir saat geçmeden sildi. Paylaşımların silinmesinin ardından AYM’nin resmi web sitesine erişimin sağlanamaması dikkat çekti.
İptal edilen karara göre, İletişim Başkanlığı bünyesindeki Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik iç ve dış tehditleri analiz edip stratejik iletişim ve kriz yönetimi tedbirlerini uygulamak, psikolojik harekât, propaganda ve algı operasyonlarına karşı mücadele etmekle görevliydi.
Başvuruda, bu yetkilerin basın ve ifade özgürlüğünü ilgilendirdiği için kanunla düzenlenmesi gerektiği savunuldu. Temel hak ve özgürlüklerin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi (CBK) ile düzenlenemeyeceği, CBK’nın kapsamının aşılması ve alınacak tedbirlerin genel çerçevesinin belirlenmemesi nedeniyle kuralların Anayasa’ya aykırı olduğu iddia edildi.
Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 104. maddesine göre, temel haklar ve kişi haklarıyla ilgili düzenlemelerin CBK ile yapılamayacağını belirtti. Dava konusu kuralların, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen algı operasyonları ve manipülasyonlara karşı alınacak tedbirleri kapsadığını ve bu nedenle düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile basın hürriyetine müdahale teşkil ettiğini vurguladı. Mahkeme, bu tedbirlerin Anayasa’nın İkinci Kısım İkinci Bölümü’nde yer alan kişi hakları ve ödevleriyle ilgili olduğunu ve dolayısıyla CBK ile düzenlenemeyeceğini belirtti.
Serbest Görüş:
Anayasa Mahkemesi, bu gerekçelerle söz konusu kuralların Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.
Bu kararı sosyal medya hesabından duyuran AYM, daha sonra paylaşımını sildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***