– Silahlı çatışmada sivil nüfusa karşı nükleer silah kullanan ilk ve tek ülke olan ABD’nin 6 Ağustos 1945’te Hiroşima, 9 ağustos 1945’te Nagazaki’ye atom bombası atmasının 79. yıldönümünde Japonya’da anma töreni düzenlendi.
Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Hiroşima’daki törende yaptığı konuşmada, ABD’nin 1945’te şehre atom bombası attığını hatırlamak yerine “Rusya’nın nükleer tehdidinden” bahsetti.
FAİLİ MEÇHUL GİBİ KONUŞTU
Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nda düzenlenen törende konuşan Başbakan Kişida, ABD’yi hiç anmadan şunları söyledi:
“79 yıl önce bugün bir atom bombası, sayısı 100 binle ifade edilen insanı değerli yaşamlarından etti. Şehri küle çevirdi, insanları hayallerinden, parlak geleceklerinden acımasızca mahrum etti. Ölümden kurtulanlar bile tarif edilemeyecek zorluklara maruz kaldı.”
Hiroşima’ya nükleer silahla saldırıp bu kadar “yıkım ve acıya” neden olmaktan hangi ülkenin sorumlu olduğuna değinmeyen Başbakan Kişida, “Savaşta nükleer yıkımın dehşetini yaşayan tek ülke olarak Japonya’nın misyonu, nükleer silahların olmadığı bir dünyanın gerçekleştirilmesine yönelik çabaları zaman içinde sürekli inşa etmektir” dedi.
‘RUSYA’NIN NÜKLEER TEHDİDİ VE DİĞER ENDİŞELER’
Dünyanın “daha az nükleer silaha yönelik eğilimin Soğuk Savaş’ın zirvesinden beri ilk kez tersine dönebileceği kritik bir noktada” bulunduğu uyarısı yapan sağcı lider, “Uluslararası toplum içinde nükleer silahsızlanmaya yaklaşımlar, Rusya’nın nükleer tehdidi ve diğer endişeler konusunda genişleyen bölünme, nükleer silahsızlanmayı çevreleyen durumu daha da zorlu hale getiriyor” değerlendirmesini yaptı.
Kişida geçen yılki törende de 2. Dünya Savaşı’ndan Japonya’ya atom bombası atanın ABD olduğunu dile getirmemişti.
HİROŞİMA’DA ABD VE İSRAİL PROTESTOSU
Dünden beri Hiroşima’da protesto gösterileri düzenleyen ve zaman zaman polisle karşı karşıya gelen nükleer ve savaş karşıtları, anma törenlerine İsrail’i davet eden Belediye Başkanı Matsui Kazumi’ye zor anlar yaşatırken, Kişida’yı da Gazze “soykırımına” ses çıkarmayarak ABD ve İsrail’in suçlarına ortak olmakla itham etti. İsrail aynı zamanda Ortadoğu’nun nükleer silah sahibi tek ülkesi.
GUTERRES’DE DE GEÇİCİ HAFIZA KAYBI
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Hiroşima’nın 79. yıldönümüne ithafen mesajında failin ABD olduğunu görmezden geldi. Guterres, “6 Ağustos 1945’ten alınan dersleri unutmamalıyız” diyerek nükleer silahların “gerçek ve mevcut bir tehlikeyi temsil ettiğini” belirtti.
HEMEN ÖLENLERİN ARDINDAN YAVAŞ YAVAŞ ÖLENLER
ABD, 6 Ağustos 1945’te B-29 savaş uçağıyla Hiroşima’ya atom bombası atarak yaklaşık 140 bin, 9 Ağustos 1945’te Nagazaki’ye atom bombası atarak yaklaşık 80 bin insanı öldürdü. Atom bombalarının yol açtığı kanser gibi hastalıklar da yıllar içinde on binlerce can aldı.
Atom bombalarının atılmasından bir hafta sonra Japonya’nın Müttefik güçlere teslim olmasıyla İkinci Dünya Savaşı sona erdi. Japonya, ABD’nin nükleer bombalamalarının ardından ülkeyi işgal edip anayasasını yazmasından beri Washington’ın bölgedeki en sağlam müttefiki.
ABD, NÜKLEER SİLAH PROGRAMINI MODERNİZE EDİYOR
Geçen hafta ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Uzay Politikalarından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili Vipin Narang, Çin’in nükleer silahlanması, Rusya-Kuzey Kore işbirliği ve Moskova’nın nükleer uydusavar silahlar geliştirdiği iddiaları nedeniyle Washington’ın “nükleer silah cephaneliği üzerindeki kısıtlamaların tamamen ortadan kalktığı bir dünyaya hazırlanması” gerektiğini söyledi.
PENTAGON’A 200’DEN FAZLA NÜKLEER SAVAŞ BAŞLIĞI TESLİMATI
Ardından ABD Enerji Bakanlığı’nın Nükleer Güvenlikten Sorumlu Müsteşarı Jill Hruby, “Rusya ve Çin tehdidi” iddiasıyla nükleer silah modernizasyon programını açıkladı. Aynı zamanda Ulusal Nükleer Güvenlik Kurumu’nu (NNSA) yöneten Hruby, geçen yıl Pentagon’a 200’den fazla modernize edilmiş nükleer savaş başlığı teslim ettiklerini duyurdu. Bu, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana bir yılda gerçekleşen en büyük teslimat oldu. Aynı zamanda NNSA, 25 milyar dolarlık 2025 bütçesi talep etti. (Dış Haberler)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***