Türkiye’de toplumun farklı kesimlerinden yükselen tepkiler siyasi alanda etkili bir muhalefet cephesinin oluşturulamadığına işaret ediyor. Fındık üreticileri, emekliler, kadınlar ve gençler gibi geniş bir sosyal çeşitlilikten vatandaşlar, yönetim krizine karşı duydukları rahatsızlığı çeşitli platformlarda ifade etmeye devam ediyorlar.
Birgün’ün aktardığına göre, Siyaset Bilimci Ayşen Uysal, mevcut siyasal yapıya dikkat çekerek, “Parlamentonun konfor alanından çıkılmalı, sokakta bütünlüklü bir muhalefet oluşturulmalı,” derken, Sosyolog Yavuz Çobanoğlu ise “Karşımızda sadece bir hükümet değil, adeta bir parti devleti var. Halk, bu sisteme karşı mücadele bilinci geliştirmeli,” ifadelerini kullandı.
Çobanoğlu, mevcut iktidarın toplumu şekillendirmedeki başarısına işaret ederken şunları söyledi: “12 Eylül darbesinin ardından örgütlenme alanlarına vurulan darbeler ve AKP’nin 22 yıl süren iktidarı boyunca devam eden baskılar, toplumsal kırılmalar yarattı. Neoliberal politikalar eşliğinde uygulanan bu yönetim biçimi, toplumun kurtuluşu beklediği sonuçları getirmedi.”
İki uzman da, yurttaşların artan öfkesine rağmen, baskıcı politikaların yarattığı çöküşten dolayı toplumda bir birlik oluşamadığını vurguladı. “İktidarın şiddet ve baskı politikaları, toplumu sindirmeye devam ediyor. Ancak yurttaşlar, günlük yaşam mücadelelerinde bile bir araya gelmekte zorlanıyor,” diyen Çobanoğlu, bu durumun ancak güçlü ve kararlı bir sokak siyasetiyle aşılabileceğine işaret ediyor.