Karar yazarı İbrahim Kahveci, Gazze bombalanırken Türkiye’nin 7 Ekim-2 Mayıs döneminde İsrail’e 2 milyar 622 milyon dolarlık mal sattığını hatırlattığı yazısında, bunların önemli kısmının lojistik destek sağlayacak ürünler olduğunu belirtti. Kahveci, Türkiye’nin gelen tepkiler üzerine İsrail’le olan ticarette geri adım atsa da Yunanistan, Kuzey Kıbrıs ve özellikle Filistin’le olan ihracat rakamlarına dikkat çekti.
Kahveci, “Sahi, Filistin Devleti birden bizden soykırımda lojistik destek ürünlerinin alımlarına mı başladı? Yunanistan üzerinden ihracat, KKTC üzerinden ihracat ve son olarak Filistin Devleti üzerinden ihracat ile acaba İsrail’in tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam mı ediyoruz? 35 bin Gazzeli katledilirken uyanmayan Türkiye aynı politikasına sadece aracılar değişerek devam mı ediyor?” sorularını yöneltti.
Kahveci’nin yazısından öne çıkanlar şöyle:
“7 Ekim 02 Mayıs döneminde İsrail’e 2 milyar 622 milyon dolarlık mal sattık. Sattığımız malların önemli bir kısmı bu soykırımda lojistik destek sağlayacak ürünlerdi.
Mesela beton bariyerler için çimento, tel örgü, barut vs..
Sanıyorduk ki, bunlar sözlerinde durur; ticareti kestik deyince artık devam edemezler.
Evet, İsrail soykırım yaparken ticaretimizde de ilginç gelişmeler olmuş. Mayıs ayında ticareti kesme aşamasına girince ne olmuş?
Yunanistan’a olan ilk 4 aylık ortalama ihracatımız birden %36,0 artış göstermiş. Aylık 344 milyon dolardan 469 milyon dolara yükselmiş.
Benzer durum KKTC’ye olan ihracatta da yaşanmış. Aylık 164 milyon dolar ihracatımız 227 milyon dolara yükselmiş.
Ama çok ilginci Filistin Devletine olan ihracatımızda gerçekleşmiş.
‘İSRAİL’LE TİCARET DURUNCA FİLİSTİN’LE İHRACAT PATLAMIŞ’
Filistin Devletine aylık ihracatımız ortalama 10-15 milyon dolar bandında seyrediyormuş. Ne zamanki İsrail’e ticareti durdurmuşuz, tam o anda Filistin Devletine olan ihracatımız patlamış.
Nisan 2024’de Filistin Devletine 9 milyon 360 bin dolar ihracat yaparken Mayıs ayında bu ihracatımız 49,5 milyon dolara yükselmiş. Haziran ayında 61,4 milyon dolar olan ihracatımız, Temmuz ayında adeta patlayarak 119,5 milyon dolara yükselmiş.
Peki, ne satmışız Filistin’e?
Aslında normalde biz Filistin’e hububat-bakliyat satıyoruz. Mesela ocak-temmuz 2023’de 55,8 milyon dolarlık hububat-bakliyat satışımız olurken kalan ihracatımız ise 11,2 milyon dolarmış.
Bu yıl ilk 7 ayda 64,2 milyon dolarlık hububat-bakliyat satışına karşılık 210,6 milyon dolarlık diğer malzemeler satmışız.
Mesela geçen yıl sadece 2,2 milyon dolarlık kimyevi madde satışımız bu yıl ilk 7 ayda 33,7 milyon dolara yükselmiş. Ama asıl önemlisi bu kimyevi madde satışının 17,2 milyon doları tam da bu temmuz ayında satılmış.
‘FİLİSTİN BİRDEN BİRE ÜRÜN MÜ ALMAYA BAŞLADI?’
Geçen yıl sadece 413 bin dolar olan çelik satışımız bu yıl 16,0 milyon dolara yükselmiş ve bu 16 milyon dolarlık çelik satışının 14,3 milyon doları da bu temmuz ayında gerçekleşmiş.
Mesela geçen yıl sadece 267 bin dolarlık maden ihracatımız varken bu yıl maden ihracatımız 8,5 milyon dolara fırlamış. 141 bin dolarlık çimento-cam ihracatımız ise 10,5 milyon dolara fırlamış. Ya da 780 bin dolarlık demir satışımız şimdi 7,4 milyon dolar olmuş.
Sahi, Filistin Devleti birden bizden soykırımda lojistik destek ürünlerinin alımlarına mı başladı?
Yunanistan üzerinden ihracat, KKTC üzerinden ihracat ve son olarak Filistin Devleti üzerinden ihracat ile acaba İsrail’in tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam mı ediyoruz?
35 bin Gazzeli katledilirken uyanmayan Türkiye aynı politikasına sadece aracılar değişerek devam mı ediyor?”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***