Sokak hayvanlarına yönelik yasanın geçen ay yürürlüğe girmesiyle ilgili tepkiler devam ederken, yasanın nasıl uygulanacağı ise tartışma konusu. Ülke genelindeki bazı belediyelerde çalışmalar başlarken, belediye yetkililerinin barınaklarla ilgili hazırlıkların 5 yıl önce tamamlandığını ileri sürdüğü Gaziantep’te sokak hayvanlarına ne olacak?
Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesine ev sahipliği yapan Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, sokak hayvanlarıyla ilgili yasanın gereklerinin en iyi şekilde yerine getirileceğini ifade etti.
Veteriner Hekimler Odası Gaziantep Şube Başkanlığı yetkilileri ise ilçe belediyelerinin aynı anda hizmet vermemesi durumunda sokak hayvanlarının Büyükşehir Belediyesi’nin tek bir barınağında toplanmasının can güvenlikleri açısından risk taşıdığına dikkat çekti.
Sokak köpeklerinin barınaklara toplanarak kısırlaştırılması ve sahiplendirilinceye dek barındırılması konusunda belediyelere sorumluluk getiren yasa, aynı zamanda köpeklerin öldürülmesine imkan tanıdığı gerekçesiyle de eleştiriliyor.
“Hayvanların öldürülmesi ya da ölüm kamplarına terk edilmesi gündemimizde yok”
Konuya ilişkin VOA Türkçe’ye konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sokak hayvanlarının yaşam haklarının korunmasını öncelediklerini vurgulayarak, “Biz çevre dostu, hayvan dostu ve yaşam dostu bir belediyeyiz. Yaşam hakkı en temel haktır, hayvanların öldürülmesi ya da ölüm kamplarına terk edilmesiyle ilgili hiçbir şey bizim gündemimizde yok” dedi.
Sokak hayvanlarıyla ilgili çıkarılan yasayı en hızlı ve doğru şekilde uygulayabilecek altyapıya sahip olduklarına dikkat çeken Şahin, “Elbette bizim de yapmamız gereken çok iş var ama yaşam hakkını koruma noktasında, bu yasanın ruhuna uygun modellemede altyapısı en kuvvetli olan belediye biziz. Biz yasayla ‘bunu yapın demeden’ yapan bir belediyeyiz. Bu hayvanlarda en önemli şey sevgidir. Biz de bu işi ehline verdik, hayvanlar burada sevildiğini hissediyor” diye konuştu.
“Biz elimizden geleni yapıyoruz, siz de lütfen gelin sahiplenin”
Sokak hayvanlarının mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşaması için uygun doğal yaşam alanını kurduklarını belirten Şahin sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:
“Biz sokak hayvanlarıyla ilgili tesisleşmeyi tamamladıktan sonra, çevreden gelecek hayvanların sayısını da göz önünde bulundurarak Burç ormanının içerisine yaklaşık 100 bin metrekarelik alana doğal yaşam alanı kurduk. Kısırlaştırma, aşılama, kimlik kartları, çip takılması gibi işlemler bu alanda yapılıyor. Aynı zamanda bu kadar kalabalık bir nüfus için kendi mama fabrikamızı kurduk. Günlük fabrikalarda kalan yemek ve ekmekler, marketlerdeki son kullanma tarihi yaklaşan gıdalar alınarak steril ortam ve cihazlarda mama yapılıyor. Yaz ve kış mevsimlerine uyumlu barınma alanları yaptık, sıcak havalarda hayvanların serinlemeleri için havuzlar yaptık. Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz, halkımıza da ‘lütfen gelin sahiplenin’ diyoruz.”
“Ötanazi olmadığı sürece doğal yaşam alanları kabul edilebilir”
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Veteriner Hekimler Odası Gaziantep Şube Başkanı Meltem Peri ise, ötanazi olmadığı sürece, sokak hayvanlarının belediyeler tarafından hazırlanan doğal yaşam alanlarında barındırılmalarıyla ilgili seçeneğin kabul edebilir olduğunu söyledi.
Gaziantep’in sokak hayvanlarının durumu konusunda diğer birçok ile göre en az sorunlu olan kentlerden birisi olduğunu belirten Peri, sorunların az olmasını bu anlamdaki çalışmalarına daha önce başlamasına bağlıyor.
Belediyelere çağrı
İlçe belediyelerinin de bir an önce doğal yaşam alanlarıyla ilgili çalışmalarını başlatmaları gerektiğine, aksi taktirde hayvanların bir noktada istiflenmek zorunda olduğuna dikkat çeken Peri, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Büyükşehir Belediyesi gerçekten barınak görevini ilk başladığı günden bu yana her geçen gün daha da iyileştirdi. Gaziantep’te öyle aşılmayacak sorunlar yok. Sadece ilçe belediyelerinin biz başlıyoruz diyerek başlamaları halinde Gaziantep bu sorunu Türkiye’nin diğer illerine göre çok daha hızlı çözecektir. Belediyelere şöyle bir çağrıda bulunmak istiyorum; yasa 2028 yılının sonuna kadar doğal yaşam alanlarınızı kurun dedi ama o tarihe kadar beklenmesi kabul edilemez. Çünkü bu sürece kadar kısırlaştırılmayan her hayvan yılda yaklaşık 10 yavru doğuracaktır. Aynı zamanda barınma alanları olmayan belediyelerden toplanan hayvanlar olan belediyelerin bölgelerine bırakıldığı için fazla birikme ve istiflenme tehlikesi yaşanacaktır.”