Suç faaliyetlerine izin verdiği iddiasıyla Fransız yargısı tarafından suçlanan Telegram’ın kurucusu ve sahibi Pavel Durov, 5 milyon avro kefalet ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Paris savcısı Laure Beccuau yaptığı açıklamada, Fransız vatandaşlığına sahip olan Rusya doğumlu multi milyarderin haftada iki kez karakola giderek imza vermesi ve Fransa’da kalması koşuluyla serbest bırakıldığını söyledi.
Durov’a yöneltilen suçlamalar arasında çocukların cinsel içerikli görüntülerinin yayılmasında suç ortaklığı ve mesajlaşma uygulamasında işlendiği iddia edilen bir dizi başka ihlal de yer alıyor.
39 yaşındaki Durov, Cumartesi günü Paris’in hemen dışındaki Le Bourget havaalanında, çocuk istismarı görüntüleri, uyuşturucu kaçakçılığı ve dolandırıcılık da dahil olmak üzere Telegram’daki yasadışı içeriğe karşı harekete geçmediği gerekçesiyle gözaltına alındı.
Uzman Fransız siber suç ve dolandırıcılık dedektifleri bu hafta başında Durov’un tutuklanmasının, mesajlaşma uygulamasında iddia edilen suç faaliyetlerinin denetlenememesine ilişkin geniş kapsamlı bir soruşturmanın parçası olduğunu duyurdu.
Telegram Pazar günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği yasalarına uyduğunu ve “bir platformun ya da sahibinin o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçmalıktır.” dedi.
Kendini “Rusya’nın Mark Zuckerberg’i” olarak tanımlayan Durov, Telegram’ın merkezinin bulunduğu Dubai’de yaşıyor ve Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlığına sahip.
Telegram, terör örgütleri, uyuşturucu kaçakçıları, silah tüccarları ve aşırı sağcı gruplar tarafından iletişim, işe alım ve koordinasyon amacıyla kullanıldığı iddiaları nedeniyle dünya çapında kolluk kuvvetleri tarafından uzun süredir yakından izleniyor.
22 yaşındayken VK sosyal ağını kuran Durov, Kremlin’in platformdaki muhalif grupları kapatma taleplerine uymayı reddettikten sonra 2014 yılında Rusya’yı terk etti. Kremlin’in baskısının ardından VK’yı satmak zorunda kaldı ve odağını 2013 yılında kardeşi Nikolai ile birlikte kurduğu Telegram uygulamasına çevirdi.
Rusya 2018’de Telegram’ı yasaklamaya çalıştı, ancak Rus yetkililerin Durov’un terörizm ve aşırıcılıkla mücadelede işbirliği yapmaya istekli olduğunu belirtmesinin ardından platform üzerindeki tüm kısıtlamalar kaldırıldı.
Durov zaman zaman kendisini bir Rus sürgünü olarak tanımlasa da, Guardian tarafından görülen sızdırılmış veriler, 2015 ve 2021 yılları arasında Durov’un ülkeyi 50’den fazla kez ziyaret ettiğini gösterdi.
Le Monde gazetesi, Durov’un 2021 yılında Fransa’ya özel bir katkıda bulunduğu düşünülen kişilere ayrılan özel bir prosedür aracılığıyla Fransız vatandaşlığı almadan önce Macron ile birkaç kez görüştüğünü bildirdi.
Wall Street Journal, Macron’un 2018 yılında Durov’a Telegram’ın merkezini Paris’e taşımasını önerdiğini ve Durov’un bu teklifi reddettiğini bildirdi.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***