İsrail’in amansız bombardımanından kaçamayan Gazze’deki 2,4 milyon Filistinli için ölümün “tek kesinlik” olduğunu söyleyen bir BM yetkilisi, bölge sakinlerinin yerlerinden edildikleri her yerde fare, akrep ve hamamböceği gördüklerini belirterek bölgede artan çaresizlikten söz etti.
Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) sözcüsü Louise Wateridge Gazze’den AFP’ye konuştu: “İnsanlar gerçekten de ölümü bekliyormuş gibi hissediyor. Bu durumda kesin olan tek şey ölüm gibi görünüyor” ifadesini kullandı.
Wateridge iki haftadır Gazze Şeridi’nde bulunuyor ve savaş devam ederken insani krize, ölüm korkusuna ve hastalıkların yayılmasına tanıklık ediyor.
İsrail hava saldırılarının defalarca hedef aldığı Gazze’nin merkezindeki Nuseyrat bölgesinden şunları söyledi: “Gazze Şeridi’nde güvenli hiçbir yer yok. Durum kesinlikle yürek parçalayıcı.”
İsrail güçleri, savaşın başladığı Ekim ayından bu yana kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ni havadan, karadan ve denizden bombalayarak büyük bir bölümünü harabeye çevirdi.
Şu anda 11. ayında olan savaş, ciddi bir insani krize neden oldu ve birçoğu defalarca yerinden edilen yüz binlerce insan temel gıda maddelerinden ve temiz içme suyundan yoksun kaldı.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Wateridge şunları söyledi: “Hastalıkların yayılması ve hijyen açısından eşi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıyayız. Bu kısmen İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukadan kaynaklanıyor.”
Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in saldırıları, bombardımanı ve kara operasyonları Gazze’de en az 40,173 kişinin ölümüne neden oldu. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) öldürülenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu bildirmekte.
Gazze Şeridi’nde on binlerce insan, İsrail roketlerinin hedefi haline gelen okullara sığınmış durumda.
İsrail ordusuna göre Hamas bu okulları komuta merkezi olarak kullanıyor, ancak örgüt bu suçlamayı reddediyor.
Wateridge, “Okul bile artık güvenli bir yer değil… Görünüşe göre artık her zaman cepheden birkaç blok ötedesiniz,” dedi. Wateridge, İsrail ordusunun “sürekli” tahliye emirlerine yanıt vermekten bıkmış olan ve sayıları giderek artan Gazzelilerin, taşınmaya isteksiz olduğunu belirtti.
Wateridge şöyle açıkladı: “Kendilerini kapalı bir döngü içinde takip ediliyormuş gibi hissediyorlar… Seyahat etmek zor, özellikle de sıcakta çocuklar, yaşlılar ve engellilerle.”
AFP’nin görüştüğü pek çok Gazzeli aile, çadırları ve eşyalarından geriye kalanlarla birlikte daha fazla hareket etmek istemediklerini söyledi. Uçaklardan atılan haritalar da dahil olmak üzere İsrail’in tahliye emirlerinin net olmamasını ve Gazze’de sürekli internet erişiminin olmaması, elektrik kesintileri ve telekomünikasyon sorunları nedeniyle iletişimin zorlaşmasını eleştirdiler.
Hâlâ hareket halinde olanların gittikleri her yerde “sıçanlar, fareler, akrepler ve hamamböcekleri olduğunu” söylediğini aktaran Wateridge, bu böceklerin “bir barınaktan diğerine hastalık taşıdığını” belirtti.
Geçtiğimiz hafta Gazze Sağlık Bakanlığı 25 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakası görüldüğünü açıkladı.
Wateridge, BM’nin çocukları aşılamak ve çocuk felcinin yayılmasını önlemek amacıyla çadırdan çadıra geçmek için İsrail’den yeşil ışık beklediğini söyledi.
Görüşmelerde aylardır bir ilerleme sağlanamamış olsa da Wateridge, Gazzelilerin “ateşkes için her zaman umutlu” olduğunu ve “müzakereleri yakından takip ettiklerini” ifade etti.
Uluslararası arabulucular (ABD, Katar ve Mısır) bir ateşkes anlaşmasına varmak amacıyla bu günlerde Kahire’de yeni bir görüşme turu düzenlemeye hazırlanıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***