2024 Paris Olimpiyat Oyunları devam ederken, kentteki ünlü moda müzesi Galliera Sarayı’nda kurulan İstanbul Evi’ni açan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Paris Olimpiyatları’nı “büyük hayaller kurarak” izlediğini belirterek, “Beş yaşından bu yana olimpiyatları izleyen bir İstanbullu olarak, Olimpiyatlar’ı İstanbul’a getirmek benim en büyük hayalim” dedi.
İstanbul Evi’nde, gençlerle buluşmasının ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ekrem İmamoğlu, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na ilişkin gözlemlerini ve olimpiyatları İstanbul’a getirmek için izleyeceği stratejiyi VOA Türkçe’ye anlattı:
VOA Türkçe: Paris’e bakınca insanın aklına “Neden İstanbul’da olmasın?” sorusu geliyor. Ne dersiniz? Siz de bu soruyu sordunuz mu?
Ekrem İmamoğlu: Paris gözlemlerim çok verimliydi. İstanbul’da neden olmasın sorusunu güçlendiren gözlemlerdi Paris’te yaşadıklarımız. Paris’in yeni tarzı sanki İstanbul için inanılmaz biçilmiş kaftan gibi. Her yönüyle, şehrin içinde olimpiyat yapma duygusu varsa, bence o şehir İstanbul. Hem tarihi, hem coğrafi, hem ikonik özellikleri var. Boğaz’ı, Haliç’i, Marmara ve Karadeniz’i, çok yönlü alanları mevcut. İstanbul 4 kez aday oldu. Uzun süredir yapılan hazırlıklar var. Bir takım hazırlıklar bunu karşılayacak durumda. Ama bu beklentiyi karşılayacak alanlara da sahip İstanbul. Tarihi yarımadası, olağanüstü manzaralarla, önce olimpiyatların beklentisine sahip. Bunları keşfettik. Çok yönlü spor dünyası ve Olimpik dünya ile ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekiyordu. O nedenle İstanbul Evi’ni kurduk. Çok güçlü bir resepsiyon yaptığımızı düşünüyorum. Aynı zamanda bu resepsiyonla 2027 Avrupa Oyunları’nı ne denli ciddiye aldığımızı ve ne denli hazırlık yaptığımızı da hissettirdik.
VOA Türkçe: Paris Olimpiyat oyunlarıyla ilgili izlenimleriniz neler?
Ekrem İmamoğlu: Açılış yağmurlu başladı ama tabii halkın coşkusu yüksek oldu. Günün sonunda çok düzenli ve sistemli müsabakalar izleniyor. Kentin içi bir olimpik köy gibi, stada dönmüş durumda. Her yer gezilebiliyor ama farklı yerlerde izleyici konumundalar. Bu çok yönlü buluşmaların iyi tasarlandığını düşünüyorum. Bütün Paris’in eline sağlık. Bu bir başlangıç çıtası. Artık herkes bunun daha da üstüne koymakla yükümlü. Önümüzde Los Angeles ve Brisbane var. Umarım onlar bunu daha da yukarıya taşısınlar. Ondan sonra neden İstanbul bunu çok daha da yukarı taşımasın? Bakışımız bu yönde.
VOA Türkçe: Paris ikonik yapılarda olimpiyat sergiledi. Tarihi mekanlar olimpiyat dekoru oldu. Bu tarz, İstanbul’a örnek olur mu?
Ekrem İmamoğlu: İnanılmaz hayallerimiz var. İlk geldiğimiz an itibariyle, sahada gördüklerimiz üzerinde ben dahi hayaller kuruyorsam, bu hayaller bana ilginç ve çarpıcı geliyorsa, muhtemel ki biz bu alanı İstanbul’un yaratıcı insanlarına, uzmanlarına, mimarlarına, tasarımcılarına, mühendislerine bıraktığımızda muhteşem sonuçlar ortaya çıkacaktır. Ben İstanbul’un çok daha ikonik, çok daha simgesel ve dünyaya özel görüntüler, manzaralar vereceğini düşünüyorum.
“Voleybol takımı benim şampiyonum”
VOA Türkçe: Türkiye ekibinin geldiği noktayı da değerlendirebilir misiniz?
Ekrem İmamoğlu: Önemli başarılar var ancak şu ana kadar tam arzu ettiğimiz noktada değiliz. Henüz olimpiyatlar bitmedi, devam ediyor. Umutlarımız sürüyor. Başta boks. Bu akşam bir final maçı var. Güreş var, diğer iddialı olduğumuz branşlar var. Ama bizim için en önemlisi, en ikonik konu, tabii ki kadın voleybol takımımız var. Çok iddialı takımlar var. Biz de iddialıyız. Onlar geldikleri noktada benim zaten şampiyonum. Takım madalyamız var ama bu da faklı bir takım. İnşallah başarırız.
VOA Türkçe: Olimpiyatları İstanbul’a götürme yolunda somut bir takım gelişmeler oldu mu?
Ekrem İmamoğlu: Somut gelişme bu seviyede ve bu zaman diliminde elbette mümkün değil. Adım adım yukarıya taşınan bir çalışma emek gerektiriyor. Yaklaşık 3,5 yılı buldu. Biz niyetimizi ortaya koyduk. Olimpiyat İstanbul ile buluşmalı duygusuna inanıyoruz. Adım adım ilerliyoruz. Buradaki organizasyonun çok güçlü katkılar yaptığına inanıyorum. Tam zamanında doğru bir adımdı. Bundan sonra da yürünmesi gereken adımlar var. Büyük bir maraton koşusu.
VOA Türkçe: İstanbul 2036 şahsi hedefiniz diyebilir miyiz?
Ekrem İmamoğlu: Benim için çok büyük bir istek. Ben olimpiyat hayranıyım. 1976’dan bu yana. Canlı ilk kez izliyorum. Japonya’yı çok istemiştim ama ne yazık ki COVID engeli vardı, ‘gelmeyin’ dediler. Beş yaşından beri takip ettiğim olimpiyatları kentimize kazandırmak, 2036’da konumumuz ne olursa olsun, o keyfi bir İstanbullu olarak, bir T.C. vatandaşı olarak yaşamak belki de en büyük hayalim.