ÎDIR – Glî Dağ’ın eteklerinde topladıkları taşları Îdir kent merkezindeki pazarda satan İsmail Bozkurt, kazandıkları paranın çektikleri zahmete değmediğini ifade etti.
Glî Dağı’nda (Ararat/Ağrı) volkanik patlama sonucu oluşan ve eteğine yayılan taşlar, yurttaşların geçim kaynağı oldu. Yurttaşlar buradan topladıkları taşları Îdir kent merkezinde bulunan taş pazarına götürüp satıyor. Pazar “ekmeğini taştan çıkartıyor” söyleminin hayat bulduğu alana dönerken, yüzlerce kişi için gelir kapısı oldu. Bin bir zorlukla toplanan taşları traktöre yükleyen yurttaşlar kent merkezindeki pazara getirerek burada satışa sunuyor. Ancak birçok alanda olduğu gibi ekonomik kriz taşçıları da olumsuz etkiledi.
KRİZ TAŞ SATIŞINI DA ETKİLEDİ
20 yıldır taş toplayan İsmail Bozkurt, yaptıkları işin zorluklarına dikkat çekti. Krizden kendilerinin de etkilendiğini her geçen yıl bir önceki yılı aradıklarını dile getiren Bozkurt, yanında çalıştırdığı işçilere bin 500 TL günlük yevmiye verdiğini ancak bu parayı da bir traktör taşı satarak kazandığını ifade etti.
Zamlar nedeniyle artık işçi çalıştıramadığını söyleyen Bozkurt, “Ne yaparsak yapalım emeğimize ve çektiğimiz zahmete değmiyor. Bizin işimiz hamallıktan öte bir durum değil” dedi.
ZARARINA SATIŞ YAPIYOR
Akaryakıttaki fiyat artışının işlerini olumsuz etkilediğini ifade eden Bozkurt yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı; “Geçen yıl bir traktör için 500 TL mazota veriyordum ve bir traktör taşı bin TL’ye satıyordum. Bu yıl ise traktöre 800 TL mazot parası veriyorum. Bir traktör taşı ise bin 200 ile bin 300 TL’ye satabiliyorum. Mazot fiyatında yüzde 30 oranda bir artış oldu. Bu da taşların satış fiyatına yansıdı. Halkta da para olmadığı için geçen yıllara göre satış azaldı. Geçen yıl 4 traktör satıp sürümden kazanırken bu yıl ise zar zor bir veya iki traktör satabiliyorum. Kimi zaman da zararına satış yapıyorum.”
PİYASA DURGUN
Aile geçimini sattığı taşlarla sağladığını ifade eden Bozkurt, “Ailem 8 kişi ve çalışan tek kişiyim. Günlük kazancım 300 ila 400 TL’dir. Bu kime yetecek” diye sordu. Geçen yıl en azından işlerini çevirebilecekleri bir oranda satış yaptıklarını ama bu yıl piyasanın durgun olduğunu belirten Bozkurt, “Taşları müşteriye sattık mı iyiyiz satmadık mı yerimizde kalıyoruz. Böyle giderse açlıktan öleceğiz” dedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***