HABER MERKEZİ – İHD’nin “Barış Nöbeti” eyleminde, Kürtçe uyarı yazılarının silinmesi ve Kürtçe müzik eşliğinde halaya duran kişilerin gözaltına alınıp tutuklanmasına tepki gösterildi.
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) her ayın ilk haftasında tuttuğu Barış Nöbeti devam etti. İHD Amed Şubesi’nin dernek binasında sürdürdüğü nöbete, Adalet Nöbeti eylemcileri, Barış Anneleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), 78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneği’nin yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.
İHD Amed Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu, demokratik bir rejimde kabulü mümkün olmayan, temel insan haklarını ve toplumsal barışı hedef alan “hukuk dışı” uygulamaların yaşandığına dikkat çekti. Kürtçe uyarı yazılarının silinmesini ve Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekenlerin tutuklanmasına tepki gösteren Mehmetoğlu, Mersin’de tutuklanan 9 gence “Ölürüm Türkiye’m” şarkısının “ırkçı saikle” dinletilmesinin, 1980’li yıllarda Esat Oktay yönetimindeki Amed Cezaevi’ndeki Kürt tutsaklara uygulanan işkence ve devlet yaklaşımın göstergesi olduğunu söyledi.
KÜRTÇEYE TAHAMMÜLSÜZLÜĞE TEPKİ
Mehmetoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Seçmenlerin anadili olan ve günlük hayatta konuştukları Kürtçenin belediye çalışmalarında kullanılmasının engellenmesi kabul edilemez. Siyasi iktidarın iradesi ile ilişkilendirdiğimiz bu türden yargısal ve idari uygulamaları Kürtçeye karşı tahammülsüzlük olarak görmekte ve Türkiye’nin en önemli meselelerinden biri olarak değerlendirdiğimiz Kürt meselesinin çözümsüzlüğünü derinleştirdiğine inanmaktayız. İvedi olarak kayyum uygulamasına son verilmesini, yerel yönetimlerce sunulan Kürtçe hizmete saygı duyulmasını, yurttaşların halay çekmek gibi davranışlarının suç olarak görülmemesini talep ediyoruz.”
Açıklamanın ardından yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine dair tartışma yürütüldü.
ANKARA
İHD Ankara Şube’nin eylemi dernek binasında devam etti. Êzidîlere dönük 74’üncü Ferman’ın 10’uncu yıl dönümü dolayısıyla “74. Ferman” yönetmeni Sami Solmaz da eyleme katıldı.
Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, Êzidîlere dönük Şengal’de 2014 yılında gerçekleşen katliamda yaşananları anlattı. Yazmacı, tüm ülkelere “Êzîdilere yönelik DAİŞ saldırısını soykırım olarak tanıyın” çağrısı yaptı.
Yönetmen Sami Solmaz ise, “Özellikle 73’üncü katliamdan bahsetmek gerek; 1913 yılında yaklaşık 1 milyon Êzidî’nin öldürüldüğü bir katliamdır. İttihat ve Terakki’nin başlatmış olduğu Anadolu’nun Türkleştirilmesi ve Müslümanlaştırılması politikasının sonucuydu. 1914’te Süryaniler ve 1915’te Ermeniler katledildi. Ermeni lobisi dünyada çok güçlü olduğu için herkes 1915’i biliyor ama Êzidîlerin 1913 katliamı çok daha büyük ve acımasız yapılmış olmasına rağmen bilinmez” dedi.
DEM İl Eşbaşkanı Fatih Kanat da Ortadoğu coğrafyasının barış ve huzura ihtiyacının olduğunu vurguladı. Kanat, halkları ve inançları yok sayan politikalara tepki gösterdi.
HATAY
İHD İskenderun Şubesi, dernek binasında “Barış Nöbeti” eylemini sürdürdü. Çok sayıda insan hakları savunucusu eyleme katıldı. Derneğin Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, Kürtçeye dönük saldırılara tepki göstererek, “İnsan hakları savunucuları olarak daima Kürt sorununun barışçıl şekilde çözümlenmesini isteyen bizler, bu tür uygulamalardan vazgeçilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
ÊLIH
İHD Êlih Şubesi, şübe binasında gerçekleştirdikleri nöbetin ardından açıklama yaptı. Yılmaz Güney Parkı’nda “Toplumsal Barış İçin Anadil Hakkına Saygı Duy” şiarıyla gerçekleştirilen açıklamaya Êlih Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, TJA, Barış Anneleri Meclisi, DBP, DEM Parti üyeleri katıldı.
İHD Êlih Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray, Kürtçeye dönük saldırıların kabul edilemeyeceğini belirterek, tekçi zihniyetin bu yaklaşımı karşısında yaşamın her alanını Kürtçeye çevirmeye çağırdı.
SÊRT
İHD Sêrt Şubesi ise şube binasında gerçekleştirdikleri nöbetin ardından açıklama yaptı. Şube binasında gerçekleştirilen açıklamaya İHD eşbaşkan, yönetici ve üyeleri, TJA, Barış Anneleri Meclisi, DBP, DEM Parti üyeleri katıldı.
Burada konuşan İHD Sêrt Şube Eşbaşkanı Mehmet Nuri Ekinci 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e dönük saldırıları hatırlatarak, “Ezidî soykırımında yaşamın yitirenleri saygıyla anıyoruz, soykırımı tanıyın, failleri yargılayın” dedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***