Bangladeş’te haftalarca süren yoğun protesto gösterilerinin ardından, ülkeden kaçan Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in yerine, geçici hükümeti başı olarak Nobel ödüllü ekonomist Muhammed Yunus’un getirildiği açıklandı.
Kararın Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin’in Bangladeş ordusu kuvvet komutanları ve öğrenci örgütlerinin temsilcileri ile yaptığı toplantının ardından alındığı bildirildi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan öğrenci liderlerinden Nehid İslam, Cumhurbaşkanı Şahabuddin’in geçici hükümetin “mümkün olan en hızlı şekilde” kurulacağına dair güvence verdiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Bangladeş Emniyet Genel Müdürü’nün, geçen haftalarda ülkede yaşanan ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan şiddetli protesto gösterileri ile bağlantılı olarak görevden alındığı duyuruldu.
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid’in Pazartesi günü ülkesini terk ederek Hindistan’a kaçmasının ardından Salı günü bir araya gelen öğrenci örgütü liderleri, Ekonomist Muhammed Yunus’a kurulacak bir geçici hükümetin başına geçme teklifinde bulunmuş, Yunus da bu teklifi kabul etmişti.
Muhammed Yunus kimdir?
1980’li yıllarda kurduğu Grameen Bankası ile Bangladeş’teki yoksul kesime mikrokredilerden faydalanma imkanı sağlayan Yunus, 2006’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü. Uluslararası pek çok ödüle ve birçok onursal doktor unvanına sahip Yunus, “Kapitalizmin, ana hedefi kar elde etmek yerine sosyal ve çevresel sorunlara çözümler bulmak olan sosyal şirketlerin hayata geçirilmesi ile yapısal olarak eksiksiz hale getirilmesini” savunduğu görüşü ile tanınan bir isim.
2011 yılında yöneticisi olduğu Grameen Bankası’ndaki görevine, ilerleyen yaşı gerekçe gösterilerek son verilen Yunus bu karara karşı hukuki mücadele vermiş ancak bir sonuç alamamıştı. Bangladeş hükümetini Grameen Bankası’nı kontrolü altına almaya çalışmakla suçlayan Muhammed Yunus, 2020’li yıllardan itibaren açık bir şekilde karşı çıktığı Başbakan Şeyh Hasina Vecid’i “yoksulların kan emicisi” olarak nitelendirmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***