ÊLIH – Kürtçe kursların devam ettiği ARÎ-DER’in eğitmenleri, otoasimilasyonun dil önündeki en büyük tehlike olduğunu söyledi.
Êlih’te bulunan Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği’nin (ARÎ-DER) Kürtçe kursları sürüyor. Kurulduğu 2018 yılından bu yana yüzlerce öğrenciye ders veren dernek, aynı zamanda Kürtçe dersler verebilecek öğretmenler yetiştiriyor. Dernek bünyesinde şu an 5 ayrı kursta Kürtçenin Kurmancî lehçesinde dersler veriliyor. Ayrıca derneğin öğretmenleri, kentte bulunan birçok sivil toplum örgütünde Kürtçe atölyeler düzenliyor. Derneğin her bir atölyesi 3 ay sürüyor. Atölyeler 3 ayrı seviyelerden oluşuyor. 3 ayrı seviyeyi de tamamlamayı başaran kursiyerler, daha sonra öğretmenlik atölyesine katılmaya hak kazanıyor.
Dernekte, yeni dönem kayıtları da başladı. Başvurulara göre yeni kurslar açılacak. Derneği önümüzdeki süreçte Kürtçe kursların yanı sıra kırsal mahalleleri de kapsayan dil etkinlikleri planlıyor.
OTOASİMİLASYONA KARŞI MÜCADELE
Öğrencisi olduğu dernekte şu an hem öğretmenlik hem de eşbaşkanlık yapan Meral Kaptan, başvuruların sayısına göre atölye açtıklarını aktardı. Daha sonra başvuran kişilerle birlikte kursların saat ve günlerini belirlediklerini ifade eden Kaptan, dernekte şu an 20 kişinin aktif bir şekilde ders verdiğini söyledi. Kürtçenin yaşamın her alanında kullanılması için mücadele verdiklerine vurgu yapan Kaptan, son yıllarda asimilasyonun yanı sıra otoasimilasyonun yaygınlaştığını kaydetti. Otoasimilasyona karşı kentin her alanında yurttaşlarla bir araya gelip, farkındalık yaratmak istediklerini belirten Kaptan, “Çünkü otomasimilasyon Kürtçenin önündeki en büyük tehlikedir” dedi.
‘DAHA FAZLA KÜRTÇE DEMELİYİZ’
Fırat Söylemez de öğrencisi olduğu dernekte şu an Kürtçe öğretiyor. Söylemez, “Gelenlerin çoğu hiç Kürtçe bilmeyenlerden oluşuyor. Karadeniz, Ege, Marmara bölgelerinde buraya gelen öğretmenler de kursiyerlerimiz arasında yer alıyor. Öğretmenler, öğrenciler, aileler ve kent halkı ile anlaşmak için derneğe geliyor. 11 yaşından 50 yaşına kadar her yaş grubundan öğrencimiz var” diye konuştu.
Anadil mücadelesinin önemine değinen Söylemez, son dönemlerde Kürtçeye dönük artan saldırılarla bu mücadelenin daha da anlamlı bir hale geldiğine vurgu yaptı. Söylemez, “Dilimizi savunmalıyız. Saldırılara karşı daha fazla Kürtçe demeliyiz. Herkes kendini sorumlu hissetmeli. Bunun mücadelesini kimse kimseye bırakmamalı. Halayımıza, dilimize, kültürümüze ve kimliğimize hep birlikte sahip çıkalım” dedi.
ANADİLDE SANAT VURGUSU
Dernekte Kürtçe dersi gören Helin Kaya ise, Kürtçeyi ileri seviyede hem okuyup hem de yazmak için derneğe kayıt yaptırdığını söyledi. Kaya, hem erbane çaldığını hem de resim çizdiğini aktardı. Kendi dilinde sanat faaliyetlerini yürütmek istediğini ifade eden Kaya, “Buradaki hedefim öğretmenliğe ulaşmak. Dilimiz varlığımızdır. Varlık gerekçesi olan dilimize sahip çıkmalıyız. Otoasimilasyon şuan dilin en büyük düşmanı, buna dikkat edilmeli. Bunun için herkes Kürtçe konuşup yazmalı” ifadelerini kullandı.
MA / Fethi Balaman
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***