Washington Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin direktörü Gönül Tol, Akkuyu Nükleer Santrali ihalesinin NATO açısından S-400’lerden “daha büyük bir sorun” olduğunu belirterek “Askeri analistler Akkuyu NGS Rusya’ya ait olduğu için Moskova’nın bu radarı işletmeyi ve güvenliği sağlamak için asker getirmesnden endişe ediyor” diye yazdı.
T24’ün aktardığına göre Gönül Tol’ The Financial Times’daki yazısında “Erdoğan, “Türkiye’nin ilk nükleer santrali” olarak adlandırmayı seviyor. Gerçekte ise santral Rusya’ya ait. Akkuyu, sektörde daha önce benzeri görülmemiş bir yap-sahip ol-işlet (BOO) modeli kullanıyor. Rusya çoğunluk mülkiyetini elinde tutuyor ancak tüm finansal, operasyonel ve inşaat risklerini üstleniyor” dedi.
TÜRKİYE’Yİ ÖNÜMÜZDEKİ 60 YIL RUSYA’YA BAĞIMLI HALE GETİRDİ
Moskova’nın bu tür sözleşmeleri stratejik bir konu olarak ele aldığını yazan Tol, şu ifadeleri kullandı:
“Rusya bunu sadece Akkuyu’da uyguladı ve tekrar kullanmak konusunda isteksiz. Ancak Putin, bir NATO ülkesinde stratejik altyapıya sahip olmanın faydalarının mali risklerden daha ağır bastığını düşünmüş olmalı. Muhtemelen de haklı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu projesini Türkiye’nin Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltma planı olduğunu iddia etse de anlaşmasının bunun tam tersini yaptığını yazan Tol, “BOO anlaşması, Türkiye ve Rusya’yı önümüzdeki yüzyıl boyunca, beklenen 60 yıllık işletme döngüsü ve bunu takip eden devreden çıkarma süreci boyunca birbirine bağlıyor” dedi.
HİÇBİR HÜKÜMET PROJEYE İTİRAZ EDEMEYECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet BaşkanıPutin ile hükûmetlerarası bir anlaşma imzaladığını hatırlatan Tol, “Erdoğan sonrası bir hükûmetin buna itiraz etmesinin anayasal olarak imkânsız hale getirildiğini” söyledi. Tol, “Bu da enerjiyi jeopolitik bir silah olarak kullanmasıyla bilinen Rusya’nın, iktidarda kim olursa olsun 100 yıl boyunca bir NATO ülkesindeki stratejik altyapı üzerinde doğrudan kontrol sahibi olacağı anlamına geliyor” dedi.
Akkuyu’nun, NATO’nun en büyük nükleer silah depolama tesislerine ev sahipliği yapan ve ittifak misyonlarını destekleyen bir merkez olan İncirlik Hava Üssü’ne ve yine NATO’nun Kürecik’teki radar tesisine olan fizikî yakınlığına da dikkat çeken Tol, şu uyarılarda bulundu:
“BOO sözleşmesi Rus personel ve varlıklarını bu NATO tesislerinin yakınına yerleştiriyor. Türkiye tesisi korumak için bir radar daha inşa edebilir. Askeri analistler ve savunma yetkilileri, Akkuyu Rusya’ya ait olduğu için Moskova’nın bu radarı işletmeyi ve güvenliği sağlamak için asker getirmeyi talep edebileceğinden endişe ediyor. Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) milli savunmadan sorumlu genel başkan yardımcısı emekli tümamiral Yankı Bağcıoğlu, Erdoğan’ın buna izin vermemesi gerektiğini söyledi”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***