Abidin YAĞMUR
MERSİN – Tarsus Şehir Tiyatrosu’ndaki kriz seçimlerin hemen ardından, Tiyatro Müdürlüğü bünyesindeki sanatçıların çay ocağı, köpek barınağı, nikah salonu gibi birimlere gönderilmesiyle başladı. Bu süreçte Ozan Karabulut ve Hacer Öner istifa etti. Tepkilerin ardından belediye yönetimi, dört sanatçıyı kendi birimlerine yeniden atarken köpek barınağına gönderilen sanatçının geri dönüşüne onay çıkmadı.
BEŞ SANATÇI İSTİFA ETTİ
Tarsus Belediyesi yönetiminin ‘Köyde Hayat Var’ şenliklerinde sahne almalarını istediği sanatçılar Derya Güneri, Emre Akçiçek, Seçil Dedeyi, Özmen Güvençli ve Yahya Okat belediye başkanı CHP’li Ali Boltaç ile yaptıkları görüşmelerin ardından istifa ettiklerini duyurdu.
Tiyatrocular, istifalarının ardından ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Tarsus Şehir Tiyatrosundaki tüm faaliyetlerin yeni başkan CHP’li Ali Boltaç tarafından durdurulduğu hatırlatıldı.
Boltaç’ın, 7 oyuncunun maaşlarında yansıyan ve sendikal haklardan kaynaklanan aylık 400 TL’lik ek ödemeyi mecliste, televizyon yayınlarında dile getirdiği ve tiyatrocuların bu şekilde hedef gösterildiği belirtildi.
’34 BİN TL’LİK MAAŞIMIZ 100 BİN TL GİBİ GÖSTERİLDİ’
Açıklamada, “Saygıdeğer Ali Boltaç, belediye borçlarının oluşmasında ve tiyatro bütçesi oluşmasında Tarsus Şehir Tiyatrosu sanatçılarının maaşlarının etkisi yoktur. Bu bütçeler onaylanırken el kaldıran, komisyonlardan onay vererek geçiren dönemin meclis üyesi olarak sizin büyük bir sorumluluğunuz vardır. Türkiye Kamuoyunun bilmesini isteriz. Saygıdeğer Başkan Ali Boltaç, 34 bin TL olan maaşımızı 100 bin TL gibi anlatarak ve bu maaşları ‘kafa kol ilişkileriyle’ hak etmeden aldığımızı ima ederek, bunu tasarruf için yaptığını söyleyerek, tüm maaşlarımızı 10-12 bin TL arasında kesintiye uğratmıştır. Hepimizin alın teriyle kazandığı ekmek paralarına leke sürerek, rızkımıza göz dikmiştir. Bu maaşlarımız, bağlı bulunduğumuz DİSK toplu sözleşmesine göre uygulanmış, belediye başkanının ima ettiği gibi farklı ilişkilerle değil, resmi olarak bordrolarımıza tanımlanmıştır” denildi.
‘BEŞ YILDA 3.7 MİLYON TL KULLANDIK, 19 MİLYON TL’Yİ İADE ETTİK’
Tiyatrocuların açıklamasında, Tarsus Şehir Tiyatrosu’na her yıl ayrılan bütçenin büyük kısmının diğer yılda devrettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Tiyatro Müdürlüğünde iki uluslararası festival, beş oyun yapımı, telifler, yönetmen ödemeleri için beş yıl boyunca harcanan tutar, küsurat hariç ortalama 3 milyon 713 bin TL’dir. Tiyatro Müdürlüğünün harcamadan iade ettiği bütçe ise ortalama 19 milyon 214 bin TL’dir. Bu sayılara herhangi bir şehir tiyatrosunda beş yıl boyunca erişilmesi zordur. Tüm şehir tiyatrolarının beş yıllık bütçeleri araştırılabilir” denildi.
‘HİÇBİR BELEDİYE BAŞKANI SANATÇILARI SANATÇILARA ÇAY KAHVE SERVİS ETTİRMEYE CÜRET EDEMEZ’
Tiyatrocuların açıklamasında, “Bizler, maaşlarımızdan 400 TL kesinti yaparak tasarruf tedbiri aldığını söyleyen saygıdeğer belediye başkanına bundan sonraki maaşlarımızdan feragat ederek destek veriyoruz. Sanatımızı icra ederek evlerimize ekmek götürdüğümüz ve alın terimizle kazandığımız maaşlarımızı saygıdeğer Ali Boltaç’ın tasarruf tedbirlerine feda ediyoruz. Umuyoruz ki bizim maaşlarımızı kesintiye uğratarak uyguladığı stratejisini tasarruf tedbirleri adı altında hayata geçiren saygıdeğer Ali Boltaç, Tarsus kentini kalkındırır, bizlerin de sürece, maaşlarımızla katkımız olmuş olur. Bizlerin, Ali Boltaç’ın vereceği, lekelemek için elinden geleni yaptığı maaşa ihtiyacımız yoktur. Hiçbir belediye başkanı, tiyatro sanatçılarını belediye başkan yardımcılarına çay-kahve servis ettirmeye cüret edemez. Tiyatro sanatçısının yeri sahnedir, salondur, sokaktır. meydandır” ifadelerine yer verildi.
BOLTAÇ: KENDİ İSTEKLERİYLE İSTİFA ETTİLER
CHP’li Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç da tiyatrocuların, köylerde oyun sergilemeyi ve çocuklara eğitim vermeyi kabul etmediklerini ve kendi rızalarıyla istifa ettiklerini savundu. Boltaç, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Tiyatro Müdürlüğü’nün kapatılmadığını biliyorsunuz. Bu kapatma durumu ancak meclis kararıyla olur. Ben bir belediye başkanı olarak sanata ve sanatçıya asla karşı değilim. Hatta tam tersine çok daha fazla destek verilmesi taraftarıyım. Bu süre zarfında algı oluşturulmak istendi. Bu müdürlüğün içinde yapılan bazı sıkıntılı durumlarla ilgili tasarrufta bulunduk. Oradaki arkadaşlarımızın işe girişi de büro personeliydi. Ve onları geçici olarak başka birimlere görevlendirdik. Sonrasında geri görev yerlerine geri geldiler. Biliyorsunuz ‘Köyde Hayat Var’ Şenliğimiz başladı. Kendilerinden de burada çalışma yapmalarını talep etik. Fakat yapamayacaklarını söylediler ve sonrasında kendi istekleriyle istifalarını verdiler. Biz yanlış giden durumlara son verdik. Bu durumu paylaşmamamızın nedeni enkaz edebiyatı yapmak istemememizdi. Bizler kurumsal ciddiyete göre hareket ettik. Kurumsal ciddiyetimizden ödün vermeden sonuçlandırdık. Önümüzdeki günlerde tespit edeceğimiz heyet ile müdürlüğümüzce bu mesleğe sahip olan veya gönül vermiş kişilere yer vereceğiz. Şu anda 20 kişilik bir tiyatro ekibi kurulacak. Tarsus’un tiyatrosu olacağız. Güncellenmiş bir şekilde başlayarak tiyatro hizmetlerimizi sürdüreceğiz.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***