– Yugoslavya’nın dağılması sürecinde Bosna iç savaşı sırasında 8 binden fazla Müslüman Boşnak erkek ve erkek çocuğunun Bosna Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından katledilmesinin 29. yıldönümünde Srebrenitsa’da anma törenleri düzenlendi.
Mayısta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun “1995 Srebrenitsa Soykırımını Anma ve Uluslararası Düşünce Günü” ilan ettiği 11 Temmuz’da katliama seyirci kalan BM askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında anma programı gerçekleştirildi.
Başkent Saraybosna’da Srebrenitsa kurbanları anısına sirenler çalındı ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
KİMLİK TESPİTİYLE TOPRAĞA VERİLENLERİN SAYISI 6 BİN 765’E YÜKSELDİ
Srebrenitsa’da halen devam eden kurbanların kimlik tespiti çalışmaları kapsamında en küçüğü 17 yaşında, en büyüğü 68 yaşında öldürülen 14 kişi daha Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Katledilen erkeklerin sayısı en az 8 bin 372 olarak hesaplanırken, bu yılki törenin ardından anıt mezarlığa gömülenlerin sayısı 6 bin 765’e yükseldi.
‘UKRAYNA VE FİLİSTİN’DE BAŞKA ANNELER ÇOCUKLARINI KAYBEDİYOR’
Törende konuşan Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, yüzlerce katılımcıya, “Maalesef ben burada dururken Ukrayna ve Filistin’de başka anneler çocuklarını kaybediyor. Dünya ve Avrupa hiçbir şey öğrenmedi” diye seslendi.
TÜRKİYE’DEN KATILIM
Bugünkü törenlere Türkiye’den CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin katıldı.
— Özgür Özel (@eczozgurozel) July 11, 2024
BOSNALI SIRP LİDER DODİK’TEN BEKLENMEDİK PAYLAŞIM
Bosna-Hersek’teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti’nin Başkanı Milorad Dodik, X’te kendisinden beklenmeyecek bir paylaşım yaptı. Milliyetçi Sırp lider, “Bugün Boşnaklar kurbanlarını anıyor ve saygılarını sunuyor” diyerek “herkesi barış ve onur içinde anmaya çağırdığını” söyledi.
NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana “soykırım” niteliğindeki ilk mezaliminin yaşandığı Srebrenitsa, Bosna iç savaşı sırasında BM tarafından güvenli bölge ilan edilmişti. Bölgede BM bünyesinde Hollanda askerleri görev yapıyordu.
Radovan Karacic’in liderliğindeki Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin Ratko Mladic komutasındaki ordusu, Srebrenitsa’ya girdiğinde, Hollanda askerleri, kendilerine sığınan Boşnak sivilleri Sırp güçlerine teslim etmişti. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırp güçleri, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katledip toplu mezarlara gömmüştü.
Savaş sonrası yakalanan Mladic ve Karacic, Srebrenitsa ve civarında yaşananları “soykırım” olarak niteleyen BM’nin Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından “soykırım” suçundan mahkum edilmişti. (Reuters, AA, Dış Haberler)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***