İSTANBUL – Pîrsûs’ta katledilen 33 kişi için gerçekleştirilen anmada, “Düşlerini yarım bırakmayacağız, Suruç’u unutma, unutturma” denildi.
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla, Kobanê ile dayanışma kapsamında oyuncak götürmek için 20 Temmuz 2015 tarihinde Riha’nın Pîrsûs ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelen DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu katledilen 33 genç, Kadıköy’de anılıyor. Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin çağrısıyla Halitağa Caddesi’ne gelen çok sayıda kişi, anmaya katıldı. “Kalplerimiz adalet için atsın” pankartının açıldığı eylemde katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı. Eylemde sık sık “Suruç için adalet, herkes için adalet”, “Suruç’un hesabı sorulacak” , “Katillerden hesabı gençlik soracak” sloganları atıldı.
Eylemde ilk sözü SGDF Eşbaşkanı Müslüm Koyun aldı. 33 düş yolcusuna yapılan saldırının tüm mücadeleye bir saldırı olduğuna vurgu yapan Koyun, “Amara Kültür Merkezi’ne gömülmek istenen yalnızca 33 tane insan değildi. Oraya gömülmek istenen fikirlerdi, oraya gömülmek istenen iddialardı, oraya gömülmek istenen Türkiye ve Kürdistan halklarının birleşik devrim mücadelesini kendisidir. Bilmeliler ki biz bitti demeden bitmez ve onların gömdüğü her yerden yeniden dirilmeye yeniden mücadele alanlarını kendimize hedef etmeye anat içmiş sosyalistler ve devrimcileriz” diye konuştu.
ENTERNASYONALİST MÜCADELE
Sonrasında DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu bir konuşma yaptı. 33 düş yolcusuna duyulan saygının çok büyük bir anlamı olduğunu vurgulayan Konukçu, “Bölge halklarının birlikte eşit, kardeşçe yaşayabileceği Kürt ve Arap halklarının yanında olma cesaretini gösterdiler. Bu topraklarda bütün baskılara rağmen enternasyonalist mücadele cesareti gösterdiler” diye belirtti.
‘KOBANEYE DESTEK VERMEK SUÇ İLAN EDİLMEK İSTENİYOR’
Ardından Kobane Kumpas Davası tutsağı Alp Altınörs’ün mesajı okundu. Altınörs mesajında “IŞİD kuşatması altındaki Kobani’ye destek vermek resmen suç ilan edilmek isteniyor. IŞİD soykırımını engellemek için HDP’nin yaptığı bu demokratik protesto çağrısı 20-24 yıllık cezalarla karşılaştı. Suruç için adalet herkes için adalet diyenlerin tutsaklar için de adalet talebini yükselteceğinden şüphem yok 33’lere saygıyla anıyor anıları önünde saygıyla eğiliyorum” sözlerine yer verdi.
YÜKSEKDAĞ’IN MESAJI
Daha sonra Kobanê Davası’nda tutsak edilen eski HDP Eşbaşkanı Figen Yüksedağı’ın mesajı okundu. Yüksekdağ 33 düş yolcusunu anarak başladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “Sosyalist gençliğin politik iradesiyle 9 yıldır alanlarda özgür eylemlerin bağrında yaşatılıyor yeniden can buluyor 33 düş yolcumuz. Tam da layık oldukları gibi özgürlük hareketinin ve düşlerin sonsuzluğunda ölürse ten ölür canlar ölesi değil sözüne hatırlatır her yaşayan haklı kavga.”
‘MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’
Son olarak katliamda çocuğunu kaybeden ve çocuğunun mezarında yaptığı konuşma sebebiyle tutuklanan Besra Erol’un mesajı okundu. Erol mesajında “Evrim’im sana da 33 yoldaşa da, tüm Kürdistan şehitlerine ne desem az gelir. Anaların yüreğinde dert o kadar çok ki bir iki kelam gelmiyor dile hepinizin emeğinin önünde eğiliyorum, size söz veriyorum ki damarımda bir damla kan oldukça ve elimden ne gelirse sizin mücadelenizi sürdüreceğim” dedi.
‘MÜCADELENİN EN ÖNÜNDE OLDULAR’
Ardından inisiyatif adına Ezgi Gürbüz basın metnini okudu. 33 düş yolcusunun mücadelenin her döneminde en öne geçtiğini ifade eden Gürbüz, “Onları her yerde görebilirdiniz. Hakkâri’de kurulan gençlik köprüsünde alın terleri vardı. Kürecik’e kurulmak istenen ABD üssüne karşı yapılan yürüyüşün öncüsü oldular. Tuzla’da yapılan tersane grevlerindeydiler. Gezi direnişinde onurlarına sahip çıkmak için yine en öndelerdi” diye konuştu.
‘DÜŞLERİNİ YARIM BIRAKMAYACAĞIZ’
9 yıldır 33 düş yolcusunun takipçileri olduklarını vurgulayan Gürbüz, sözlerine şöyle devam etti: “Bu gün burada onların huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Düşlerini yarım bırakmayacağız. Aradan geçen 9 yılda onlar için yürüttüğümüz adalet mücadelesi bize güç verdi. Benken biz olduğumuz, onların yoldaşlarıyla çoğaldığımız 9 yıl. İsimlerini birer meşale gibi taşıyıp adalet mücadelesi yürütenleri gördükçe daha da onurlandık. Başta bu meydan olmak üzere mezar başlarında yaptığımız anmalarda, mahkeme salonlarında ve yaptığımız etkinliklerde bizi yalnız bırakmadılar.”
‘BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM’
Birçok şehirde 33 düş yolcusu için anmalar ve eylemler gerçekleştiğini ifade eden Gürbüz, “Ülkenin değişik illerinde olsalar da yüreği burada bizimle birlikte atanları minnetle selamlıyoruz. Buradan, uğradığı adaletsizlikler için mücadele veren bütün adalet mücadelesi yürütenlere bir kez daha sesleniyoruz. 9 yılda birlikte büyüttüğümüz bu adalet mücadelesini daha yukarılara taşıyalım. Deneyimlerimizi ve gücümüzü birleştirelim. Adaletsizliğin olmadığı bir dünyayı yeniden kurmak için birlikte mücadele edelim” diyerek sözlerini bitirdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***