– Hollanda’da Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND), yeni yıldan itibaren süresiz oturma izni başvurusu yapana Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının dil ve kültür konusunda zorunlu uyum sınavına tabi olacağını açıkladı. 2022 yılında alınan karara dayanarak yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeye tepki gösteren Türkiyeli örgütler, böylesi bir düzenlemenin Türkiye – AB Ortaklık Anlaşmasına karşı olduğunu belirtti.
Ayrıca örgütler, söz konusu düzenlemeyle birlikte Hollanda’da yaşayıp Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olanların iş belgelerinden kira sözleşmelerine ve banka işlemlerine kadar sıkıntılar yaşayacağının öngörüldüğünü söyledi.
UYUM DİPLOMASI OLMAYANA SÜRESİZ OTURMA İZNİ YOK
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, uyum sınavının ardından diploma almaya hak kazanamayan kişiler süresiz oturma izni alamayacak. Uygulama, hükümetin 2022 yılında “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hollanda’ya uyum sağlaması amacıyla” aldığı karar çerçevesinde yürürlüğe girecek. Önceden yalnızca Türkiye’den yeni gelen vatandaşlara uygulanan düzenleme, Hollanda’da yaşayan Türkiyelileri kapsayacak şekilde genişletilecek.
İKİLİ ANLAŞMALAR AAD KARARINA DAYANARAK GÖZ ARDI EDİLİYOR
Hollanda’nın ilgili karara varmasının arkasında yatan neden ise “2016 yılındaki darbe girişiminin ardından yaşanan sığınmacı akını.” Buna göre 1963 ve 1970 yıllarında imzalanan ve ülkedeki Türkiyeli vatandaşlara yönelik herhangi bir zorunlu dayatmaya izin vermeyen anlaşmalar, 2014 tarihli bir Avrupa Adalet Divanı (AAD) kararına dayanarak yok sayılıyor. Zira bu karar, “baskın bir kamu yararı nedeni ile ortaklık anlaşması hükümlerinin ihlal edilebileceği” hükmüne varıyor ve Türkiye – AB Ortaklık Anlaşması’nın bazı hükümlerinin görmezden gelinmesine olanak tanıyor.
YASAL YOLLARA BAŞVURULACAK
Ne var ki avukat İsmet Özkara’nın BBC Türkçe’ye verdiği demece göre Türkiye – AB Ortaklık Anlaşması’nın tek taraflı olarak yürürlükten kaldırılması mümkün değil ve buna yönelik açılmış üç geçmiş dava da Türkiye vatandaşlarının lehine sonuçlandı. Özkara’ya göre, şu an Danıştay gündeminde olan davada yerel mahkeme, Avustralya ve Japonya gibi AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına hiçbir kısıtlama uygulanmazken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uyum sınavı zorunluluğu getirilmesinin “ayrımcılık olduğuna” karar verdi.
Danıştay’ın da bu kararı onanmasını beklediklerini vurgulayan Özkara, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek yeni düzenleme için de yasal yollara başvurmaya hazırlanıyor. Buna göre Hollanda, Avrupa Komisyonu’na şikayet edilecek.
Hollanda hükümetinin Türkiye kökenli göçmenler konusundaki danışma organı olan Hollanda Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) Başkanı Zeki Baran da, süresiz oturma izninin uyum sınavına tabi olmasının, 1963 Ankara Anlaşması’nın ihlali anlamına geldiğini belirterek gerekli tüm yasal girişimi başlatacaklarını vurguladı. (BBC Türkçe)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***