İSTANBUL- HDK Emek Meclisi, işçilerin hakları konusunda bilinçlendirmeyi ve işçilerin toplumsal mücadeleye katılımını hedefleyen “Yaz Okulu Programı” başlattı.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Emek Meclisi, işçilerin temel hakları konusunda bilinçlendirmeyi ve toplumsal mücadeleye katılımlarını hedefleyen “Yaz Okulu Programı” başlattı. 30 Haziran ve 11 Ağustos tarihleri arasında, her Pazar günü 11.00-15.00 saatleri arasında Beyoğlu’nda bulunan HDK Genel Merkezi’nde devam edecek programda, “kapitalist sömürü mekanizmaları”, “sosyalizm”, “işçi hareketinin tarihi”, “sınıf mücadelesi”, “kadın özgürlük mücadelesi”, “ekoloji” ve “ulusal mücadele” gibi konular ele alınıyor. Yazar ve akademisyenlerin de katılım gösterdiği seminerde bilgi ve deneyimler de paylaşılıyor.
HDK Emek Meclisi üyesi Deniz Bakır, son dönemde işçilerden yoğun şekilde örgütlenme ve eğitim talebi aldıklarını belirterek, “İşçilerin bu taleplerini dikkate alarak karşılaştıkları sorunları ele alan kapsamlı bir eğitim süreci başlattık. Bu eğitimle, işçilerin çalışma yaşamında ve toplumsal mücadelelerde daha güçlü bir şekilde yer almalarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
HEDEFLER
Programın temel hedeflerini “Bu eğitimle, işçilerin sadece işyerlerinde yaşadıkları sorunlarla değil, aynı zamanda toplumsal sorunlarla da nasıl başa çıkabileceklerini öğretmek istiyoruz” sözleriyle özetleyen Bakır, programın; işçilerin, kadın özgürlüğü, ırkçılık, göçmen işçiler ve Kürt halkının sorunları gibi konular, işçilerin karşılaştığı daha geniş toplumsal meselelerle ilişkilerini kurmalarını sağlayacağını kaydetti.
‘İŞÇİLERE BİLGİ VERDİK’
Geçtiğimiz pazar Yaz Okulu Programı’nın ilk dersinde “İşçilerin Nasıl Sömürüldüğü” ve “Sosyalizme Giriş” başlıklarını işlediklerini dile getiren Bakır, “İlk dersimizde, işçilerin çalışma koşullarında nasıl bir sömürü düzenine maruz kaldıklarını somut örneklerle ele aldık. Sosyalizmin bu sömürü düzenine karşı sunduğu alternatifleri tartışarak, işçilere bu konularda bilgi verdik” ifadelerini kullandı.
Katılımın beklentilerinin üstünde olduğunu dile getiren Bakır, “Katılımcılar, kendi yaşamlarından çıkan sorunlara çözümler bulma fırsatı yakaladılar. Bu program, sadece bilgi aktarma değil, aynı zamanda örgütlenme ve mücadele bilincini oluşturma süreci olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.
‘SÖMÜRÜ MEKANİZMASI’
Önümüzdeki hafta “Sınıf Mücadelesi ve Ekoloji Mücadelesi Arasındaki İlişki” başlığını işleyeceklerini aktaran Bakır, “Ekolojik tahribat ve işçi sömürüsü arasında doğrudan bir bağ bulunuyor. Fabrikalarda işçilerin maruz kaldığı kimyasallar, hem doğayı kirletiyor hem de kişilerin sağlıklarını tehdit ediyor. Bu seminerde, bu iki sorunun nasıl ortak bir sömürü mekanizmasından kaynaklandığını tartışacağız ve işçilerin ekolojik duyarlılıklarını artırmayı amaçlayacağız” şeklinde konuştu.
‘İŞÇİ OKULU HAYALİMİZ VAR’
Bakır, bir buçuk ay sürecek eğitimin sonunda mücadele ve örgütlenmeyi hedeflediklerini, eğitim sürecinden sonra katılımcılarla yoksulluk, enflasyon gibi sorunlarla nasıl başa çıkabilecekleri konusunda stratejiler geliştireceklerini ifade eden Bakır, Türkiye genelinde sistematik bir işçi eğitim okulu kurma hayallerinin olduğunu aktardı.
KATILIM ÇAĞRISI
Her gün zorluklarla karşılaşan işçilerin sorunlarına çözüm bulma, toplumsal nasıl başa çıkabilme, haklarını savunulabilmeyi öğrenmeleri için Yaz Okulu Programı’nın bir fırsat olduğunu vurgulayan Bakır, işçileri eğitim sürecine katılmaya davet etti.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***