– Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ilan ettiği baskın genel seçimlerden Yeni Halk Cephesi (NFP) isimli sol ittifakın birinci, Macron’un ittifakı Ensemble’ın ikinci, “aşırı sağcı” Ulusal Birlik’in (RN) üçüncü çıkması, ama hiçbir parti ya da ittifakın meclis salt çoğunluğunu elde edememesi sonrası, kimin başbakan olup hükümeti kuracağı tartışması büyüdü.
NFP: AŞIRI SAĞI BİZ DURDURDUK
Başbakan Gabriel Attal’ın istifasını kabul etmeyerek görevde tutma kararı alan Cumhurbaşkanı Macron’a rest çeken NFP, önceki gün yayımladığı açıklamada, “sonuçların Macron yönetiminin çöktüğünü gösterdiği, halkın sol ittifakı ve programını zirveye yerleştirmesiyle öncesinde galip varsayılan aşırı sağın durdurulduğu” dile getirildi.
‘ANAYASAMIZIN RUHUNA İHANET EDEN DARBE’
Attal’ın başbakanlığa devam etmesine “seçim sonuçlarını tanımama girişimi, demokratik açıdan kabul edilemez” tepkisini gösteren açıklamada, Macron’un hükümeti kurma görevini sol ittifaka vermesi gerektiği belirtilerek şu vurgu yapıldı:
“Eğer Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını görmezden gelmekte ısrar ederse, bu, anayasamızın ruhuna ihanet ve tüm gücümüzle karşı çıkacağımız demokratik bir darbe olacaktır.”
MACRON: SEÇİMİ KİMSE KAZANMADI Kİ
Bunun üzerine dün Fransa’ya hitaben açık mektup yayımlayan Macron, seçimi “kimsenin kazanmadığını” söyleyerek ‘ana akım’ partilere hükümeti kurabilecek ‘merkezci’ bir koalisyon oluşturma çağrısı yaptı.
‘MECLİSTE YANDAŞ ÇOĞUNLUĞU SAĞLAYANA DEK YENİ BAŞBAKAN ATAMAM’
Çağrıyla sol ittifakın en ana akımı Sosyalist Parti (PS) ile merkez sağcı Cumhuriyetçilere (LR) kendi ittifakına katılmaları mesajı gönderen Cumhurbaşkanı, “Cumhuriyet yanlısı istikrarlı çoğunluk sağlanana kadar yeni başbakan atamayacağım. O zamana kadar mevcut hükümet sorumluluklarını yerine getirmeye ve güncel olaylardan sorumlu olmaya devam edecek” dedi.
‘HÜKÜMETTE BOYUN EĞMEYEN FRANSA’NIN TEK BİR ÜYESİ OLURSA’
Macron kanadının asıl hedefinin, NFP’nin öncü partisi, Jean-Luc Melenchon’un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) olduğunu teyit eden bir açıklama da Cinsiyet Eşitliği ve Ayrımcılıkla Mücadeleden Sorumlu Bakan Aurore Berge’den geldi.
“Yarın NFP hükümete gelirse ve içinde LFI’nın tek bir üyesi bile olursa, o zaman gensoru verileceği ve hükümetin düşürüleceği konusunda çok açık bir şekilde uyardık” diyen Berge, “Mevcut felç olmuş blokların ötesinde bir ittifak yaratmalıyız” diye ekledi.
‘İKTİDARI TEKELİNE ALAMAZSIN’
Ancak NFP milletvekilleri meclise gelirken, LFI Grup Başkanvekili Mathilde Panot, Macron’un iktidarı “tekeline” almaya çalıştığını, bunun “demokratik darbe” anlamına geldiğini söyledi.
Nitekim sol ittifak, en büyük grup olarak yeni başbakanı belirleme yetkisinin kendisinde olduğuna dair yeni bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı’nın açık mektubunun “seçmenlerin iradesine saygı göstermediğini” söyleyen NFP, bir kez daha Attal’ın görevden ayrılmasını ve kendi saflarından başbakan belirlenmesini talep etti.
MELENCHON: KRALİYET VETOSUNUN GERİ DÖNÜŞÜ
Sol ittifak içinden başbakanlığa talip olduğunu açıklayan ilk isim olan PS Genel Başkanı Olivier Faure, Macron’u “Fransız halkının oylarına saygı duymamakla” suçladı. LFI lideri Jean-Luc Melenchon, “entrikayı” ve “kraliyet vetosunun geri dönüşünü” kınadı.
Sol ittifaka destek veren sendikalar, Cumhurbaşkanı’nın NFP hükümetini engellemesi halinde, 26 Temmuz’da başlayacak Paris Yaz Olimpiyatı sırasında protestolar düzenleyebileceklerine işaret etti.
CGT: 16. LOUİS’NİN DEVRİM SIRASINDA KENDİSİNİ SARAYA KİLİTLEMESİ GİBİ
Melenchon’la aynı tondan konuşan en büyük sendika federasyonu CGT’nin Başkanı Sophie Binet, Macron’u Fransız Devrimi sırasında vatana ihanet suçlamasından giyotinle idam edilen son Kral 16. Louis ile kıyasladı. Binet, Macron’un tavrını 16. Louis’nin devrim sırasında kendisini Versailles Sarayı’na kilitlemesine benzetti.
İLK PROTESTO 18 TEMMUZ’DA: ‘ZAFERİMİZİ ÇALDIRMAYIZ’
CGT’nin demiryolu işçileri kolu, yeni seçilen meclisin ilk genel kurul toplantısının yapılacağı 18 Temmuz’da protesto çağrısında bulundu. NFP hükümetinin kurulmasını talep edecek protestoların, valilikler, ülke genelindeki devlet makamları ve Paris’teki Ulusal Meclis önünde düzenleneceği belirtilen açıklamada, “Zaferimizin bizden çalınmasına izin vermeyelim” vurgusu yapıldı.
OLİMPİYAT İÇİN UYARI
“Ulusal Meclis’i gözetim altında tutmak ve halkın oyuna saygı gösterilmesini sağlamak için hepimiz bu mitinglere katılmalıyız” diyen Binet, Macron’un halkın iradesine uymaması halinde protestoların Olimpiyat sırasında da devam edebileceğini söyleyerek ekledi:
“Eğer Macron seçim sonuçlarına saygı duymazsa, ülkeyi bir kez daha kaosa sürükleme riskiyle karşı karşıya kalır.” (France 24, AA, Dış Haberler)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***