ŞIRNEX – Silopiya Belediyesi’ne bağlı Eyşe Şan Dil, Kültür ve Sanat Merkezi’nde gitar, erbane, dengbêjî, bağlama, piyano ve tiyatro kursları için kayıtlar başladı.
Şirnex’ın Silopiya (Silopi) Belediyesi bünyesinde dil, kültür ve sanat faaliyetleri yürüten Eyşe Şan Dil, Kültür ve Sanat Merkezi’de gitar, erbane, dengbêjî, bağlama, piyano ve tiyatro kurs başvuruları devam ediyor. 5 Temmuz’da başlayan kurslar için şu ana kadar 250 kişi başvurdu. 29 Temmuz’da başlayacak kurslar için sonraki dönemlerde de başvurular kabul edilecek.
Merkezin eğitmenlerinden biri olan Silopiya Belediyesi Meclis üyesi Halil Çakı, kurslarının 7 aydır devam ettiğini, yeni dönem kurslarının ise 29 Temmuz Pazartesi günü başlayacağını söyledi. Eyşe Şan Dil, Kültür ve Sanat Merkezi bünyesindeki kurslara dil kursu ile başladıklarını kaydeden Çakı, “Birinci sınıf ve çocuklar için Kürtçe dil dersi kursu açtık. 5 sınıfımızda kurslar devam ediyor. 5 Temmuz ile birlikte saz, erbane, gitar, denbêj, tiyatro ve piyano kurslarımız için de başvurularımız başladı. Pazartesi gününden itibaren ders verilmeye başlanacak. Kurs başvurularını pazartesinden sonra da almaya devam edeceğiz. Kayıtlarımız her zaman devam edecek” ifadelerini kullandı.
Kurslara yoğun ilginin olduğunu sözlerine ekleyen Çakı, “Dil kurslarımızı başlattığımızda halkın yoğun ilgisi vardı. Bu ilgiden kaynaklı 5 sınıf açtık. Saz, gitar, piyano, erbane, dengbêjî ve tiyatro kurslarımıza da şimdiye kadar yoğun bir ilgi var. 250’ye yakın başvuru var. İsteğimiz başvuru sayısının daha fazla artması” diye konuştu.
‘AMAÇ DİL VE KÜLTÜRÜ YAŞATMAK’
Kültür ve sanat faaliyetlerinin önemine vurgu yapan Çakı, “Aynı şekilde kara kalem kurslarını açma amacımız var. Her millet, dil, kültür ve sanatıyla varlığını sürdürebilir. Bu nedenle 7’den 70’e halkımıza çağrımız gelin hep birlikte sanatımızı öğrenelim. Bu kurslara katılarak, dil, kültür ve sanatınızı öğrenin. Kendi varlığınıza ve kimliğinize sahip çıkın” çağrısı yaptı.
Kurslarla halkı, dil, kültür ve sanatla buluşturmayı amaçladıklarını kaydeden Çakı, kurs başvuruları için çağrıda bulunarak, “Çok köklü bir tarih ve kültüre sahibiz. Buna bağlı olarak amacımız da halkımızın da bu zengin ve köklü kültür ve dilini yaşatması. Özellikle aileler, artık çocuklarıyla Kürtçe konuşmuyor. Ailelere de çağrımız çocuklarına Kürtçe öğretsinler. Çocuklarıyla Kürtçe konuşsunlar. Nasıl ki dilimiz varlığımızdır diyoruz, halkımızda varlığına yani diline ve kültürüne sahip çıksın” şeklinde konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***