T24 Ankara
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla, Diyarbakır da dahil olmak üzere 5 ile yeni vali atandı. Cumhurbaşkanı kararıyla, Malatya Valisi görevden alınarak merkeze çekildi. Kararda dikkat çeken atama ise Diyarbakır’a ilişkin oldu. Erdoğan’ın kararıyla, Sur kayyımıyken Diyarbakır Valisi olarak atanan Abdullah Çiftçi görevden alındı, yerine eski Van Büyükşehir Belediyesi kayyımı Murat Zorluoğlu atandı. Her iki valinin de 2018 yılında AKP’den milletvekili adayı olması dikkati çekti.
Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 5 ile yeni vali atadı. Malatya, Kocaeli ve Çanakkale Valilerinin yeri değiştirilirken, Elazığ Valisi ise merkeze çekildi. Eski Sur kayyımı olan Diyarbakır Valisi de görevden alındı.
Kararla Karara göre, Diyarbakır Valilisi Abdullah Çiftçi görevden alındı, yerine Vali-Mülkiye Başmüfettişi Murat Zorluoğlu atandı. Malatya Valiliğine Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Valiliğine ise Çanakkale Valisi İlhami Aktaş atandı. Çanakkale Valiliğine Elazığ Valisi Ömer Toraman atanırken, Elazığ Valiliğine ise Tokat Valisi Numan Hatipoğlu atandı.Görevden alınan Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise merkeze çekilerek Vali-Mülkiye Başmüfettişliğine getirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 2019’daki adaylığı döneminde Ordu Valisi görevini yürüten Seddar Yavuz’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanmış 7 bin 80 lira para cezasına çarptırılmıştı.
Diyarbakır, Sur kayyımından Van kayyımına geçti
Diyarbakır Valiliğine atanan Murat Zorluoğlu, Bakanlar Kurulu’nun 2017 tarihli kararı ile Van Valiliği görevine atandıktan sonra Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Van Büyükşehir Belediyesine kayyım olarak atanmıştı.Zorluoğlu, 2018 yılında AKP’nin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilmişti.
Zorluoğlu’nun yerine atandığı Abdullah Çiftçi ise Diyarbakır Valiliğinden önce bir dönem Sur Belediyesi’ne kayyım olarak atanmıştı. Çifçi de 2018 yılında AKP’den milletvekili adayı olmuştu. Sur Belediyesi kayyımıyken belediyede yapılan usulsüzlüklerle gündeme gelmişti.
Van’da Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlük
Sayıştay denetçileri, kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesinin o dönem işçilik hizmeti aldığı Mavi Kent A.Ş.’ye 23.981.914,03 TL üzerinde fazla para verdiğini tespit ederek, raporda şu ifadelere yer vermişti: “2017 yılında Mavi Kent A.Ş’ tarafından işçi hizmetleri dışında büyükşehir belediyesine herhangi bir hizmet ve ekonomik katkı sağlanmamış olmasına rağmen bu şirkete işçi maliyetlerinden 23.981.914,03 TL daha fazla nakit aktarımı yapılmıştır.”
Raporun en dikkat çeken bölümü ise belediyenin yaptığı yol ihaleleri olmuştu. Denetçiler, yol yapım işlerinde kurallara uyulmadan iş artışı yapılması nedeniyle, kurum kaynaklarının ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmadığını, yine firmalara yapılan işin çok daha üzerinde paralar ödendiğini tespit etmişt.