ANKARA – Eğitim emekçileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda değişikliği öngören yasa tasarısına tepkili. Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, “Öğretmenlerin hakları düzenlemede yok. KHK rejiminin devamı olan güvenlik ve arşiv araştırmaları var” dedi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda değişikliği de öngören yasa tasarısı, AKP-MHP tarafından Meclis’e sunuldu. Özel sektörde çalışan öğretmenlere dair taban maaş ile özlük haklarının iyileştirilmesine dair tasarıda herhangi bir maddenin yer almaması eğitimcilerin tepkisine neden oldu. Bazı eğitimciler, günlerdir Meclis Parkı’nda çeşitli eylem ve etkinliklerle taleplerini haykırıyor. İtirazlara rağmen 8 madde komisyondan geçti.
Komisyon toplantılarında yer alan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Sekreteri Zülküf Güneş, taleplerine dair konuştu. Güneş, tasarıda milyonlarca eğitimciye dair herhangi bir düzenlemenin yer almadığını söyledi. Güneş, “Öğretmenlerin haklarını gasp ettiği için, öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırdığı için ve eğitim sistemini daha derin bir krize sürükleyeceği için bu tasarıyı kabul etmiyoruz. Geri çekilmesini ve gerçek bir meslek kanunu hazırlamak için tüm bileşenlerle birlikte çalışmayı öneriyoruz” dedi.
‘DİSİPLİN SORUŞTURMASI’ TEHDİDİ
Tasarının içeriğine değinen Güneş, eğitim fakültelerine atanacakların Eğitim Bakanlığı akademilerinde eğitime tabi tutulacağı ve buradaki “başarıya” tabi tutulacaklarını söyledi. Güneş, “Bu, atama bekleyen yüzbinlerce arkadaşımızın hayallerine dahi ipotek koymaktır. Tasarıda, mesleki yetersizliği iki müfettiş raporuyla tespit edilen öğretmenlerin akademiye alınması ve başarısızlık durumunda genel idari hizmetler sınıfında memur olarak atanması öngörülmektedir. Bu madde, öğretmenlerin iş güvencesini ciddi şekilde tehdit eden ve kabul edilemez bir düzenlemedir. Ayrıca geçmişte yapılan mülakat uygulamalarındaki keyfi uygulamalar göz önüne alındığında, bu sürecin daha başından itibaren sorunlu olacağını öngörmek zor olmayacaktır. Ayrıca bu teklifte kadrolaşma var. Yerli ve milli söylemlerle süslenmiş, biat etmeyen öğretmenlerin uydurma disiplin soruşturmalarıyla iş güvencesinin ortadan kaldırılması var. Aynı işi yapan öğretmenlere apolet takarak farklı ücretler verilmesi, yani eşit işe eşit ücret ilkesinin yok edilmesi var. Ücretli öğretmenlik adı altında emek sömürüsü var” ifadelerini kullandı.
PARTİLERE ÇAĞRI
Tasarıda öğretmenlerin itibarlarının da yok sayıldığına dikkati çeken Güneş, “Meslek onuru, liyakat, adalet ve eşitlik, can güvenliği, meslek hastalıkları, şiddet, mobbing, toplumsal cinsiyet eşitliği, iş güvencesi, engelli öğretmenler, özel sektörde çalışan öğretmenlerin hakları düzenlemede yok. Sayıları bir milyona yaklaşan ataması yapılmayan arkadaşlarımız yok. Peki ne var; KHK rejiminin devamı olan güvenlik ve arşiv araştırmaları var” diye kaydetti.
Güneş, hazırlanan tasarının demokratik ilkelerin dışında olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “AKP, yeni müfredata uygun öğretmen yetiştirmeyi hedefleyen bu tasarının yasalaşması ve uygulamaya konulmasıyla yıllardır hazırlığını yaptığı ideolojik dönüşümünü tamamlamayı hedefliyor. Bu kanun uygulamaya konulduğunda Kürt, Alevi, sosyalist gibi muhalif kesimlerin devlet memuru olmaları önüne yeni bir barikat kurulacak. Tüm parlamenterlere sesleniyoruz; bu tasarının geçmesine izin vermeyin. Gelin hep beraber tarihe anlamlı bir miras bırakalım. Tüm eğitim emekçilerinin özlük haklarını iyileştirmeyi amaçlayan, öğretmenlerin haklarını koruyacak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanununu hep beraber hazırlayalım.”
Tasarıya karşı eylemlerine devam edeceklerini vurgulayan Güneş, şöyle devam etti: “Meclis Parkı’nda nöbette olacağız. Diğer sendikaları ve tüm eğitim emekçilerini, haklarımıza sahip çıkmak ve taleplerimiz doğrultusunda bir meslek kanunu hazırlanması için mücadelemizi büyütmeye davet ediyoruz.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***