ŞIRNEX – Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Cahit Akıl, Cizîr’de Kürtçe konuşma oranının düştüğü uyarısında bulunarak, kentteki yapılara “olağanüstü bir girişim olmalı” çağrısı yaptı.
Kürtçe’ye yönelik sürdürülen asimilasyon politikalarına karşı 2019’dan beri Şirnex’in Cizîr ilçesinde faaliyet yürüten Birca Belek Dil ve Kültür Derneği yaz kursları açmaya hazırlanıyor. Birinci ve ikinci seviye ile çocuklar açılacak kurslara dair 27 Haziran’da başlayan kurs başvuruları 7 Temmuz’a kadar devam edecek. Diğer seviyeler için başvuruların olması durumunda sınıflar açabileceklerini belirten Dernek Eşbaşkanı Cahit Akıl, Kürtçenin daha fazla sahiplenmesi gerektiğini vurgulayarak, kurslara katılım çağrısında bulundu.
‘ASİMİLASYON POLİTİKALARI DEVAM EDİYOR’
Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Cahit Akıl
Kürtçe’ye yönelik inkar ve asimilasyon politikalarının devam ettiğini ve buna karşı mücadelenin önemli olduğunu belirten Akıl, “Dil bir milletin hakikatidir. Her millet kendi diliyle tanınır. Biz de Kürt halkı olarak varlığımızı dilimiz ile tanımlıyoruz. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürtçeye karşı asimilasyon ve inkar politikaları devam ediyor. Kurdistan’da asimilasyon ve inkar politikaları hiçbir zaman bitmedi. Ancak buna karşı ciddi mücadele ve bedeller de verildi. Kürtçenin korunması için birçok kurum açıldı ve baskılara karşı mücadelelerini sürdürüyor” dedi.
‘KÜRTÇE KONUŞMA ORANI AZALIYOR’
Asimilasyon ve inkar politikalarından kaynaklı Kürtçe konuşma oranının geçmiş yıllara göre azaldığına dikkat çeken Akıl, şunları söyledi: “Cizîr tarihi ile dil ve kültürün merkezi olmasına rağmen artık sokaklarda Kürtçe konuşma oranı giderek azalıyor. Artık aileler çocuklarıyla Türkçe konuşuyor. Bu nedenle her şeyden önce dil bilincinin inşası gerekiyor. Sadece Kürtçe dil dersleri veren kurumlar ile asimilasyonun önünü alamayız. Bundan kaynaklı dil için olağanüstü bir girişim olmalı. Bunun için ciddi bir zihniyet inşası gerekiyor. Öncelikle aileler çocuklarıyla Kürtçe konuşmalı. Başka türlü asimilasyonun önü alınamaz.”
SAHİPLENME ÇAĞRISI
Kürtçe’nin korunması için ciddi bir mücadelenin verilmesi gerektiğinin altını çizen Akıl, “Kürtçeyi sahiplenmek herkesin birinci önceliği olmalı. Tüm kurum ve yapıların dilin korunması için ortak bir politika ile birlikte hareket etmeleri gerekiyor. Dil kurumlarının da çalışmalarını ev ev sürdürmeleri gerekiyor. Toplum içinde çalışmalar örgütleyerek dil zihniyetini oluşturmak lazım. Dil hakikatini topluma anlatarak, asimilasyonun önünü alabiliriz. Eğer güçlü bir mücadele verirsek, toplumda Kürtçe konuşma oranının yükseldiğini göreceğiz. Dilimizi konuşmaktan utanmamamız gerekiyor. Nasıl ki her insanın bir ruhu var her milletin de ruhu var. Bir millet ruhsuz yaşayamaz. Dilsiz millet olamayız” diye kaydetti.
AİLELERE ÇAĞRI
Tüm gençler ve ebeveynlere çağrı yapan Akıl sözlerini şöyle tamamladı: “Gelin hep beraber dilimizi öğrenelim. Dile sahip çıkmak aynı zamanda insanın kendi hakikatine de sahip çıkmasıdır. Hakikatimizi bulmamız için öncelikle o hakikatin cevherini kurumamız gerekiyor. O cevher de dildir.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***