ANKARA – Muhalefetin ve kadın örgütlerinin tepkisi sonucu AKP-MHP, Meclis’e sunduğu 9’uncu Yargı Paketinden “Etki ajanlığı”, “casusluk” ve 6284 sayılı yasaya dair düzenlemeleri çıkararak, Meclis’e sundu.
Kamuoyu aleyhinde pek çok düzenlemeyi içeren ve 9’uncu Yargı Paketi olarak bilenen tasarı, AKP-MHP tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Meclis’e henüz sunulmadan tepki toplayan ve 38 maddeden oluşan teklifte, kadının soyadına ilişkin madde de yer aldı.
‘TEMEL SARSILABİLİR’
Teklifte Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kadının evlendikten sonra da soyadını kullanabileceğine dair kararına işaret edilerek, bu halin tasafüru durumunda aile yapısının zarar göreceği ileri sürüldü. Anayasa’nın 41’inci maddesine dikkat çekilen teklifte, ailenin bu maddede “Türk toplumunun temeli” şeklinde yer aldığını, kadının sadece soyadını kullanması halinde bu temelin sarsılabileceği iddia edilerek, evlenen kadının hem kendi soyadını hem de evlendiği kişinin soyadını aynı anda alabileceğine yer verildi.
Teklifte yer alan 12’nci maddede ise Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Başsavcısı ve yargı organı içinde yer alan pek çok hakim ve savcı ile yetkiliye 15 bin gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda ek tazminat ödenmesi de yer aldı.
TEPKİ ÇEKEN DÜZENLEMELER YOK
Bunun yanı sıra muhalefetin sert bir şekilde tepki gösterdiği, “Etki ajanlığı” ve daha sonra “casusluk” düzenlemesi olarak yer alacağı öngörülen düzenlemelerin yer almadığı görüldü. Teklife göre; aynı zamanda kadınların haklarını içeren 6284 yasasında herhangi bir değişiklik de yapılmayacak.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***