RIHA – Gözaltında gördüğü işkence nedeniyle “beyninde erime” tespit edilen tutsak Fevzi Arslan’ın avukatı Eyüp Sabri Tinaş, “Doktor, cezaevinde bu şekilde tutulmaya devam edilirse en fazla 2 yıl ömrünün kaldığını iletti” dedi.
Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde Fevzi Arslan (55) ile kardeşleri Ömer (36), Mehmet Haşim (32), Mehmet Kasım (46), 18 Ekim 2018 tarihinde gözaltına alındı. Suriye’de başlayan çatışmalar üzerinde 2012 yılında Riha’ya gelen Arslan kardeşlerin akrabası Khlel Khlel (30) de polisler tarafından gözaltına alındı. AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’a dönük “suikast” istihbaratı iddiası üzerine gözaltına alınan 5 kişi, 11 gün boyunca TEM Şube’de tutuldu.
GÖZALTINDA İŞKENCE
Gözaltı sürecinde 5 kişiye polislerin hazırladığı ifadeler zorla imzalatılmak istendi. Ayrıca 5 kişi ağır işkencelere maruz kaldı. 11 günlük işkence, Adli Tıp Kurumu tarafından 31 Ekim 2019 tarihinde hazırlanan rapora da yansıdı. Raporda, 5 kişinin maruz kaldığı işkencelerin detaylarına yer verildi.
5 kişi, 11 gün sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Ancak 5 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, gözaltıya gerekçe yapılan “suikast” iddiası yer almadı. Kentte farklı tarihlerde yaşanan birçok olaya iddianamede yer verildi. Mahkeme, işkence altında alınan ifadeleri baz alarak, Fevzi ve Mehmet Kasım Arslan kardeşler ile Khlel Khlel’e “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma, tasarlayarak kasten öldürme” iddiasıyla 3 kez ağırlaştırmış müebbet hapis cezası verdi. Ömer ve Mehmet Haşim kardeşlere ise “Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma, tasarlayarak öldürmeye teşebbüs, kamu malına zarar verme ve ruhsatsız silahlara mermi satın alma” iddiasıyla 28’er yıl hapis cezası verildi.
Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Dairesi, 19 Şubat 2020 tarihinde verilen cezaları onadı. Yargıtay’a itirazda bulunuldu. Ancak 17 Ocak 2024 tarihinde Yargıtay da cezaları onadı. Avukatlar, bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Dosya halen AYM’de bekliyor.
BEYİN ERİMESİ TESPİTİ
Yargı süreci devam ederken, 6 Haziran 2024 tarihinde baş ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırılan Fevzi Arslan’da beyin erimesi başladığı tespit edildi. Arslan’a avukatı, müvekkiline dair teşhisi özel bir hastanede uzman bir doktora inceletti. Doktor, 2018 yılında elektrikli işkence sonucu Arslan’ın beyninde pıhtılaşma oluştuğu, zamanında müdahale edilmediği için iltihap oluştuğu ve bunun beyin erimesine neden olduğu tespitlerinde bulundu.
Adana Suluca Y Tipi Kapalı Cezaevi’nde tekli hücrede tutulan ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsak listesinde yer alan Arslan, hastalık nedeniyle unutkanlık ve uyanamama problemleri yaşıyor.
AV. TİNAŞ: ETKİLİ SORUŞTURMA YAPILMADI
Arslan’ın avukatı Eyüp Sabri Tinaş, müvekkilinin bir an önce tam teşekküllü bir hastanede ameliyat olmaması gerektiğini vurguladı. Av. Tinaş, verilen mahkumiyet kararlarının “hukuka aykırı” olduğuna işaret ederek, yeniden yargılama yapılması için mahkemeye başvuracaklarını aktardı. Müvekkillerinin işkenceyle gözaltına alındığına dikkati çeken Tinaş, “Aklınıza gelebilecek bütün işkenceler yapıldı. Urfa’da ne kadar faili meçhul kalmış olay varsa işkence altında kaldıkları için kabul etmek zorunda kaldılar. Aileleri ile tehdit edilmelerinden sonra, faili meçhul kalan birçok suçu üstelerine aldılar. Ancak soruşturma aşamasından sonra mahkemede ifadelerinin işkence altında alındığını belirttiler. Buna rağmen etkili bir soruşturma yapılmadı. Birçok kez müvekkillerin hastaneye sevk edilmesi ve raporların alınması konusunda başvuru yaptık. Ancak talebimiz ret edildi. Suç duyurusu ise takipsizlikle sonuçlandı. Etkili bir soruşturma yapılmadan dosya kapatıldı” şeklinde konuştu.
‘İŞKENCE İLE ALINAN İFADELERE AĞIR CEZA’
Gözaltındaki işkencenin ATK raporuna da yansıdığını ancak mahkemenin bu durumu dikkate almadığını belirten Tinaş, “İstinaf incelemeden esastan ret etti. Yargıtay da bir suçtan sadece hüküm bozulması yönünde karar vererek, diğer suçlamalardan verilen ağır cezaları onadı. İşkence altında verilen ifadelerden kaynaklı 3 kez ağırlaştırılmış ceza verildi” dedi.
Fevzi Arslan’ın ağır hasta tutsak olduğuna dikkati çeken Tinaş, “İşkencenin üzerinden yaklaşık 6 yıl geçti ve şikayet üzerine beyin tomografisi çekildi. Çünkü Fevzi söylediği şeyleri hatırlamamaya başlamıştı. Sonuçları özel bir hastanede uzman bir doktora gösterdik; işkence görmesinden kaynaklı 6 yıl önce beyin kanaması geçirmiş. Beyin kanamasına müdahale edilmediği için kan pıhtılaşması oluşmuş ve bu beyin erimesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.
‘TAHLİYE EDİLMELİ’
Doktorun kendilerine ‘Bu şekilde devam edemez” dediğini paylaşan Tinaş, şöyle devam etti: “Cezaevinde bu şekilde tutulmaya devam edilirse Arslan’ın en fazla 2 yıl ömrünün kaldığını doktor bize iletti. Şuan Fevzi cezaevinde tek kişilik hücrede tutuluyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılayacak durumda değil. Daha önce bağırsaklarından ameliyat oldu. Doktor ilaç yazdı ve bunları düzenli alması gerekiyor. Ancak tek başına kalıyor ve unutkanlık yaşıyor. Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunduk. Arslan’ın gerekli tedavi hakkına ulaşması için biran önce tahliye edilmesi gerek. Bu koşularda kalırsa ölümünden yetkililer sorumludur. Cezanın ertelenmesi yoluna gidilebilir.”
MA / Emrullah Acar
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***