Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesindeki FETÖ iltisaklı olduğu belirtilen cuntacı bir grubun sekiz yıl önce gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyanlar, bugün İstanbul’da düzenlenen törenle anıldı.
Eski adıyla Boğaziçi Köprüsü olarak bilinen 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yakınlarındaki Şehitler Makamı’nda düzenlenen törene eşi Emine Erdoğan ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuran-ı Kerim’den bir sure okudu.
15 Temmuz Derneği’nin düzenlediği ve “Milletin Zafer Buluşması” adı verilen etkinlikte alanı dolduran birkaç bin kişiye hitap eden Erdoğan, “darbecilere karşı destan yazan millete” teşekkür ederken 15 Temmuz’un darbe girişimi olmadığını ima edenleri de unutmadıklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı, “Sadece köprü üzerinde ikisi polis olmak üzere toplam 34 vatan evladını şehit verdik. Darbecilerin kalleş ve vahşi yüzünü burada işledikleri cinayetlerde hep beraber gördük. Milletimizin çıplak elleriyle tanklara ve ölüm kusan silahlara karşı verdiği destansı mücadelesini de büyük bir iftiharla hatırlıyoruz. ‘İnsan bir kere ölür, adam gibi ölür’ diyen, ‘Öleceksek ülkemiz ve milletimiz için adam gibi ölelim’ diyerek darbecilere meydan okuyan milli irade kahramanlarını her daim şükranla anacağız. 15 Temmuz’a oyun, tiyatro diyenler, utanmadan danışıklı dövüş diyenleri de kıyamete kadar affetmeyeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam 20.00’de de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı’na katılacak.
Ekrem İmamoğlu’ndan iktidara 15 Temmuz eleştirisi: “Darbecilerin önünü açanlar sorumlulukları ile ilgili hesap vermediler”
İstanbul’daki bir diğer tören İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de bulunduğu Saraçhane Meydanı’nda yapıldı.
Boğaziçi Köprüsü’nden sonra darbecilere karşı en büyük mücadelenin verildiği ikinci yer olan Saraçhane’de konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, iktidarın ne 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili özeleştiri yaptığını da ne de böyle bir girişimin tekrarlanmasını önlemek için yeterli önlem aldığını söyledi.
İmamoğlu, “Ne yazık ki 15 Temmuz’dan yeterince ders çıkarıldığını düşünmemekteyim. Ders çıkaramadık. Darbecilerin önünü açan bir kısmı politikaları uygulayan insanların gerekli özeleştiriyi yapmadıklarını ve yaptıklarının sorumluluklarıyla ilgili milletimize hesap vermediklerini düşünmekteyim. Hepimiz biliyoruz 15 Temmuz’un darbeci örgütü bir gecede ortaya çıkmadı. Onlarca yılın ürünüdür. Uzun yıllar bir virüs gibi devletin içerisine yayıldığını biliyoruz. Bu süreç boyunca en yüksek makamlardan övgü aldığını yaşadık gördük. Bugün aynı yanlışın farklı boyutlarının tekrarlanma niyetlerinin ya da emarelerini görmekteyiz. İktidarı uyarıp eleştirenleri kolayca düşman ve terörist ilan eden akıl, maalesef bizleri sıkıntıya sokmaktadır” diye konuştu.
İBB Başkanı, bir daha 15 Temmuz’ların yaşanmaması için Türkiye’nin yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünü sağlayan kurumlar ve kurallar ülkesi olması gerektiğini de ifade etti.
Özgür Özel 15 Temmuz gecesinde yasadıklarını anlattı: “Darbecilere asla teslim olmayacaktık”
O dönem partisinin TBMM Grup Başkanvekili olan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de darbe girişimi gecesi bir grup CHP’li milletvekili ile Meclis’e gittiklerini ve Genel Kurul’a girdiklerinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’la sarıldıklarını söyledi.
CHP Genel Başkanı Özel, “Bir tek Aykut Erdoğdu’da silah vardı. O silahını çekmiş, gelirlerse bir pozisyon ayarlamış kendine, ‘Mermi sayım kadar adam indiririm’ diyor. ‘Dur, Aykut yapma’ dedikçe, ‘Başka çare yok, onlar bizi vuracağına ben onları vururum’ diyor. Başka silahı olan var mı diye bakıldı. AKP’li bir arkadaşta da silah vardı. Yanımızda birkaç tane silahlı koruma vardı. Onlar bir pozisyon aldılar. Darbecilere asla teslim olmayacaktık” dedi.
Bahçeli’den “Haçlı emellerinin operasyonel aracı” tanımlaması: “PKK neyse FETÖ aynısıdır”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yayınladığı mesajında darbe girişimini “emperyalizmin hain maşaları”nın gerçekleştirdiğini söylerken o gün Türkiye Cumhuriyeti’nin teslim alınmak istediğini öne sürdü.
MHP lideri, “On yıllardır kuluçkaya yatan, siyasi, sosyal, ekonomik, diplomatik, akademik, askeri, emniyet, bürokratik, medya alanlarında paralel bir örgütlenme çarkı kurmasıyla devlete adeta rakip bir yapı inşa eden FETÖ haçlı emellerinin ne ilk operasyon aracı ne de sonuncusu olacaktır. Sekiz yıl önce Türkiye’nin son anda kurtulduğu, bundan mülhem kapatılan dipsiz uçurumun tekrar açılmaya ve kazılmaya çalışıldığı gözlemlenmektedir.
Dünün altılı masa partileri; bugünün uzaktan kumanda edilen, iradeleri rehin alınan partilerine tam manasıyla dümen kırmışlardır. PKK neyse FETÖ aynısıdır. Türkiye Cumhuriyeti hem PKK’yla hem de FETÖ’yle kıran kırana mücadele edip silindir gibi ezip geçmeye muktedirdir” ifadelerini kullandı.
Hakan Fidan: “Ülkemizde çökertilen bu örgütün yurt dışındaki üyelerini yargı önüne çıkarmak için her türlü adımı atıyoruz”
15 Temmuz darbe girişimi sırasında Milli İstihbarat Teşkilatı Genel Sekreteri olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise X hesabından yaptığı paylaşımda milletin “bağımsızlığına kasteden gerek asli gerek vekil güçlere” asla geçit verilmeyeceğini söyledi.
Fidan, “Devletimizin en hassas organlarına bir istihbarat örgütü gibi sızan FETÖ, emniyet ve yargı içindeki unsurlarıyla hazırladığı 7 Şubat ve 17/25 Aralık komplolarının başarısızlığı neticesinde deşifre olmuştu. Bu terör örgütünün, 15 Temmuz’da ordu içindeki uzantılarını kullanarak darbe yoluyla devleti ele geçirme teşebbüsü ise Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, milletimiz tarafından akamete uğratılmıştır. Ülkemizde çökertilen bu örgütün yurt dışındaki üyelerini yargı önüne çıkarmak için her türlü adımı kararlılıkla atmaya devam ediyoruz” dedi.
“Emniyet’in Kıskaç-22 operasyonunda FETÖ iltisaklı 74 kişi yakalandı”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise bugün paylaştığı mesajında FETÖ’ye dönük operasyonların devam ettiğini belirtti.
İçişleri Bakanı 4 gündür 27 ilde devam eden “Kıskaç-22” operasyonda FETÖ ile iltisaklı 74 kişinin yakalandığını açıkladı.
15 Temmuz yargılamaları ne aşamada?
Aradan geçen sekiz yılda 15 Temmuz Darbe Girişimi hakkında 58 ilde 293 dava görüldü.
Bu yargılamalar sonucunda İstanbul’da 2 bin 423, Ankara’da 3 bin 460 sanık hakkında hüküm kuruldu.
Geçtiğimiz hafta İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen 15 Temmuz Darbe Davaları Platform Başkanı Mehmet Alagöz, 1307 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet, 1179 sanık hakkında müebbet hapis, 1318 sanık hakkında da kısa süreli hapis cezası verildiğini söyledi.
Alagöz, “Türkiye genelinde ilk derece mahkemelerince karar verilen 289 filli darbe davasında toplam 8 bin 725 kişi hakkında karar verildi. 1634 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 1336 sanığa müebbet, 1891 sanığa süreli hapis cezası, 2 bin 870 sanığa beraat, 964 sanık hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığı kararlaştırıldı” diye konuştu.
Kararlar istinaf ve Yargıtay süreçlerinin tamamlanmasının ardından kesinlik kazanacak.