Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Mayıs 2023-Mayıs 2024 döneminde Avrupa Birliği ülkeleri ve üye ülkeler arasında yıllık konut kira artışı, yüzde 125,10 oranla en fazla Türkiye’de oldu. Türkiye’yi ise sadece yüzde 12,80 oranla Macaristan takip etti.
Kira ücretlerine getirilen yüzde 25’lik tavan uygulamasıyla ilgili düzenleme 11 Haziran 2022’de Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Söz konusu uygulamada, bir yıllık dönemde yenilenecek kira sözleşmelerindeki artışların, bu oranı geçemeyeceği söylendi. 1 Temmuz 2023’te ise uygulamanın süresi, bir yıl daha uzatıldı. Gayrimenkul değerlendirme platformu olan Endeksa’ya göre, kiralardaki yüzde 25’lik tavan sınırlandırmasının 2 yıllık döneminde Türkiye genelindeki kira fiyatları nominal olarak yüzde 265 arttı. Bu veri de söz konusu ‘tavan’ uygulamasının dikkate alınmadığı anlamına geliyor.
Uygulamanın süresi 1 Temmuz 2024’te sona erecek. Uygulamanın devam edip etmeyeceği konusunda ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bu yönde bir çalışma yok. Zaten o düzenleme bir süreliğine yapılmıştı.” demişti.
Yeni dönemde kiralar nasıl hesaplanacak?
Uygulamanın sonlandırılması durumunda kiralardaki artış oranı, yıllık enflasyon oranı üzerinden hesaplanacak.
TÜFE, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay açıklanan ve tüketici fiyatlarındaki değişimi ölçen bir endekstir. Kira artışları, genellikle son 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanır. (Yukarıdaki grafikte yer alan son satır).
Somut örnek üzerinden gösterelim;
Diyelim ki 10 bin TL kira ödüyorsunuz. TÜİK tarafından açıklanan 2024 yılı Mayıs enflasyonu bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 olarak gerçekleşti. Bu durumda 10.000×1,6251|=16 bin 251 TL…
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***