Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force-FATF) 28 Haziran 2024 itibariyle Türkiye’nin gri listeden çıkarıldığını açıkladı. Kamuoyu ise şu iki soruya cevap arıyor: “Türkiye gri listene neden ve nasıl girdi? Bunun sorumluları kim ya da kimler?”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü’nün bugünkü basın toplantısına dakikalar kala “başardık” diyerek, Türkiye’nin “gri liste”den çıktığını duyurdu.
Kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD bünyesinde kurulan FATF, güncellenmiş listeyi dünya kamuoyuyla paylaştı. Singapur’daki toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkarılması kararını alan FATF’ın güncellenmiş listeyi açıklamasına dakikalar kala Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten açıklama geldi.
Şimşek, sosyal medya platformu X üzerinden “Başardık” diyerek, Türkiye’nin ”gri liste”den çıktığını duyurdu.
Başardık 🇹🇷
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) June 28, 2024
FATF TÜRKİYE’Yİ 21 EKİM 2021’DE GRİ LİSTEYE ALMIŞTI
Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle Türkiye’yi 21 Ekim 2021 yılında ”gri liste”ye almıştı. FATF, üye ülkeleri karapara aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetliyor.
FATF’ın ”gri liste”sinde Türkiye dışında Nijerya, Güney Afrika, Jamaika, Kenya, Vietnam, Yemen, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Filipinler ve Suriye dahil olmak 20 ülke daha yer alıyordu.
FATF’nin halen 37 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 39 üyesi bulunuyor. Türkiye ise FATF’a 24 Eylül 1991 tarihinde üye oldu.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***