ANKARA – AYMED yöneticisi Hande Keykubat, hayvanları “öldürme” yasasının çözüm olmadığını belirterek, bu duruma karşı daha fazla ses çıkarılması gerektiğini vurguladı.
AKP iktidarının “uyutma” adı altında yüz binlerce sokak köpeğinin katledilmesine yol açacak yasa teklifine karşı tepkiler devam ediyor. Hayvan hakları savunucuları ve demokratik kitle örgütleri, hem sokakta hem de çeşitli platformlarda “öldürme” seçeneğinden vazgeçilmesini istiyor.
Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Derneği (AYMED) Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu (YK) üyesi Hande Keykubat, yasa tasarına dair konuştu.
‘ÇÖZÜM DEĞİL‘
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki uygulama yönetmeliğinde sokak hayvanları için uygulamalar olduğunu ancak bunların iktidar tarafından denetlenmediğini belirten Keykubat, “Bu yasa yeterince uygulanmadığı, belediyeler üzerine düşen görevi yapmadığı, belediyeler bu hususta zorlanmadığı ve insanlar bilinçlendirilmediği için bu durum bir sorun haline geldi. İnsanlara saldıran, onları korkutan ya da çeteleşen, sokakta bakımsız, aç kalan sokak hayvanlarının sayısı arttı. Ancak çözümün şimdi çıkarılmak istenen yasa olmayacağını, hayvanların hayatına son vermenin yaşam hakkı ihlali olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Hayvanların uyutulmasının bir çözüm olamayacağının altını çizen Keykubat, “Batı’yı bazı hususlarda acımasızca eleştirenlerin, işlerine geldiğinde ‘onlar uyguluyormuş’ ikiyüzlülüklerini kabul etmiyoruz” tepkisinde bulundu.
BEDELİ HAYVANLARA ÖDETİLİYOR
Yasa tasarısına dair ilgili sivil toplum örgütü ya da derneklerden herhangi bir öneri veya görüşün alınmadığına dikkati çeken Keykubat, “İnsanlar bu sorundan şikayet ediyor ve evet bunu çözmemiz gerekiyor. Ancak bunu zaten 22 yıldır çözmeniz gerekirdi. Şimdi ise yapılan yanlış ve hataların bedelinin hayvanların ödemesine izin vermiyoruz” ifadelerini kullandı.
Hayvan hakları için çalışma yürüten kuruluşların halka hayvan haklarını anlatarak, Meclis’e baskı için daha fazla eylem ve etkinlik yapması gerektiğini söyleyen Keykubat, şunları belirtti: “Halkın bu konuda sokağa çıkması ve korkmaması gerektiğini düşünüyorum. İktidarlar ancak bu şekilde geri adım atarlar. Bu her konu için geçerli. Daha fazla gösteri yapılması, toplantı yapılması ve bilinçlendirici çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu iş artık duygusal bir noktadan çıktı, hak temelli bir sorun haline geldi. Öldürmeyi teklif ediyor ve yasa tasarısı çıkarıyorsunuz. Bugün bu hayvan olur, yarın öbür gün bir mülteci, engelli, yaşlı olur. Yaşam hakkına herkes için sahip çıkmamız gerekiyor. Hayvan, insan, yaşlı, genç, mülteci, engelli ne olursa olsun hepimizin bir zincirin parçaları olduğunu bilmemiz gerekiyor.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***