İzlemek için:
Evvela seçimlerden başlayayım: Meksika, Güney Afrika ve Hindistan. Hindistan’da, beklenildiği gibi Hindu Partisi’nin lideri kazandı. İyi mi oldu? Kötü mü oldu? Zaman gösterecek. Çünkü onun fikirleri Hindistan’ı Hindu ülkesi yapmak. Yani seküler bir Hindistan’dan uzaklaşmak.
Meksika’da bir kadın cumhurbaşkanı olacak. Bu arada söyleyeyim, bu kadın başbakanlar ve cumhurbaşkanları genellikle Güney Küre’den geliyor. Hatırlar mısınız bilmiyorum, seçilmiş ilk kadın cumhurbaşkanı İzlanda’dan oldu, 16 yıl kaldı. Gerçi Eva Perón daha önce cumhurbaşkanı olmuştu ama onun cumhurbaşkanlığı seçimle değil, kocasının yerine geçmesiyle gerçekleşti.
İkinci seçim, Güney Afrika’da. National Congress Party yine birinci parti ama çoğunluğu kaybetti. Burada ilginç bir şey dikkatimi çekiyor: Devlet kuran partiler bir süre sonra seçim kaybediyor. Cumhuriyet Halk Partisi, Hindistan’da Kongre Partisi ve şimdi Güney Afrika. Kadınların seçilme oranı da daha çok Güney Küre’de, gerek başbakan gerek cumhurbaşkanı olsun. İki istisna var: Birisi İzlanda, öbürü de Yeni Zelanda. Batılılarda kadın başbakan daha çok Güney Küre’den çıkıyor.
İkinci konu, Gazze.
Şimdi Amerika bastırıyor, Hamas bastırıyor. Bir ateşkese giden 3 aşamalı plan konusunda. Şunu söyleyeyim: Filistin’in geleceğinde Hamas vardır. Terör örgütü olarak başlar, bir siyasi harakat olarak devam eder. Bakarsanız İspanya, İrlanda’da böyle oldu. ETA siyasal alana girdi. Demek ki bu iş maalesef terörle başlayıp sonra siyasete dönüşüyor.
Mahkeme kararlarını bekliyoruz. Divandan ziyade ceza mahkemesi daha süratli karar verecek gibi.
Gelelim Ukrayna.
Amerika Birleşik Devletleri her zamanki gibi gecikmeli yapıyor bu işi. Şimdi daha uzun menzil kullanabilirsiniz dedi Zelenski’ye. Yani en azından Rus topraklarına ama Ukrayna’ya saldıracak birliklerin olduğu yerlere de füze yollayabilirsin dedi. Ya bunu başından niye yapmıyorsun? Yani patriotları vermeyeceğim dedi, verdi. Abrams tanklarını vermeyeceğim dedi, verdi. Şimdi füze menzilini genişletti.
Amerika, müdahale ettiği yerlerde pek başarılı olamıyor. Başarılı olduğu iki yer var: Almanya ve Japonya. Ama onlar zaten sanayi toplumlarıydı ve çok özel harp sonrası durumlar vardı. Nereye müdahale etse Amerika, orada başarısız olmuştur. Çünkü Amerika kendine göre düşünüyor. Yani Amerika için iyi olan Afganistan için de iyi olur demeye getiriyor. Olmaz. Durum bu.
Parlak bir durum yok dünyada. Artık iklim değişikliğinden bahsetmek istemiyorum. Yine her tarafta, dünyanın her tarafında ya seller var, ya kuraklık var. Ve gıda güvenliği ön plana çıkmaya başladı. Ne yazık ki ben ilkokulda talebeyken, hatta ortaokulda, Türkiye dünyada kendine yeten tarım ülkeleri bakımından 7 ülkeden biriydi. Şimdi galiba yetmeyen tek ülke haline geliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***