MERSİN – “Kemal Pir Yoldaş” şarkısı nedeniyle sanatçı Kadir Çat hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.
Aydın’da 2023 yılında bir etkinlikte söylediği “Kemal Pir Yoldaş” şarkısı nedeniyle hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davadan beraat eden sanatçı Kadir Çat’a, aynı şarkı nedeniyle bir kez daha soruşturma açıldı. Söz ve müziği kendisine ait olan şarkıyı bu yıl, Colemêrg’in Çelê (Çukurca) ilçesindeki Newroz kutlamasında seslendirmesi nedeniyle Çat, hakkında soruşturma açıldı. Çukurca Cumhuriyet Savcılığının “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açtığı soruşturma kapsamında Çat, ifade verdi.
‘DÜN DE OKUDUM BUGÜN DE OKUYACAĞIM’
Soruşturma kapsamında Mersin İl Emniyet Müdürlüğü’nde talimatla ifade veren Çat, daha önce aynı şarkı yüzünden defalarca yargılandığını ve birçoğundan beraat ettiğini belirtti. Çat, söz konusu soruşturmaların tamamının Kemal Pir’in şahsı ile alakalı olduğunu ifade etti. Soruşturmalarla Kemal Pir’in terörize edilmeye çalışıldığını ifade eden Çat, ifade işlemlerinde kendisine “Kemal Pir’i nereden tanıyorsun? Kemal Pir hakkında ne biliyorsun? Kemal Pir’in örgüt kurucu üyelerinden olup olmadığını biliyor musun?” gibi sorular sorulduğunu aktardı.
2012’den beri her konserde prensip olarak ilk olarak bu şarkıyı okuduğunu ifade eden Çat, “Okumaya da devam edeceğim. Çünkü yakın tarihte darbecilerin bu ülkeye nelerin kaybettirdiğini en iyi bu hükümet, bu devlet biliyor. Kemal Pir de 1980 faşist darbesine karşı direnen bir insandır. Ölüm orucuna girerek işkencecilere karşı bedenini ölüme yatıran bir insandır. Onun direnişi bugün binlerce insan, genç için ışık olmuştur. Bu şarkıyı söylemekten çekinmeyeceğim. Bu şarkıda bir suç unsuru yoktur. Bu şarkıyı dün de okudum, bugün de okuyacağım, yarın da okumaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.
SANATÇILARA ÇAĞRI
Yasaklar sürerken yeni anayasa yapımı tartışmalarına işaret eden Çat, “Bu anayasada Kürt sanatı, Kürt dili, Kürtlüğe dair veya özgürlüklere dair bir şeyler olmadığını düşünüyorum. Yakın zamanda Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) konserleri yasaklandı, dergiler, gazeteler yasaklandı, basına büyük bir baskı var. Böyle bir süreç içerisinde kültür ve sanata da baskı yaparak, hiçbir şeyden ders alınmamışçasına bir baskı ortamı oluşturuluyor. Biz bunu şiddetle kınıyoruz. Çağrımız bu ülkenin muhalefetine, en çok görev onlara düşüyor. Eğer bu ülkede yeni bir yasa gelecekse bunun içinde Kürtlerin de olması gerekiyor. Kürtler bu ülkenin sigortasıdır. Bu yüzden de çevremizin, yoldaşlarımızın, dostlarımızın bu yasaklamalara, açılan davalara karşı tepkilerini göstermelerini bekliyoruz. Çağrımız bütün sanatçı dostlarımıza; yasaklamalara karşı ses çıkarmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***